maandag 4 maart 2024
spot_img

Ernst van der Zee: Karate maakt je een beter mens

De karateschool van Ernst van der Zee is een begrip in de regio. Dat is niet zo gek, de school bestaat al 50 jaar en er wordt veelzijdig en hard getraind. “Karate vormt je karakter”, zegt Van der Zee. “Vooral bij de jeugd kun je dat goed zien. Verlegen kinderen gaan steviger in hun schoenen staan. En drukke kinderen worden rustiger en krijgen meer focus.”

Van der Zee heeft in de lange periode waarin hij een karateschool heeft, veel kinderen lesgegeven. De afgelopen tijd trekt het weer aan en dat vindt hij een goed teken. “Rust roest”, zegt hij kort en bondig. “Op school zitten kinderen al veel en thuis is er altijd de verleiding van telefoon, computer of tv. Terwijl bewegen en sport erg belangrijk zijn voor je gezondheid en fitheid.”

Beter mens worden
“Als je karate lang genoeg traint krijg je daar nog iets bij”, vervolgt Van der Zee. “Een aantal waarden waar je in het leven iets aan hebt: karakter, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en etiquette. Het uiteindelijke doel van karate is om een beter mens te worden. Dat bereik je dat door hard te trainen. Dat lijkt iets wat je met je lichaam doet, maar geestelijk gebeurt er ook heel veel. Dat is wat je ziet gebeuren, vooral bij de jeugd, omdat kinderen zich nog vormen.” Van der Zee geeft les in zijn eigen stijl, Umi Ryu Karatedo. Daarin heeft hij verschillende vechtsporten gecombineerd. Behalve karatetechnieken, leert Van der Zee karateka’s ook grondgevecht, klemmen, worpen en, vanaf bruine band, stokvechten en zwaardvechten.

Gratis proefles
Wilt u of uw zoon of dochter eens een karateles proberen? Dat kan. Een proefles is gratis en kan gewoon in sportieve kleding en op blote voeten. De karateschool, in het Japans dojo genoemd, is een jaar geleden verhuisd van Lutjebroek naar de Industrieweg 46N in Grootebroek, schuin tegenover het politiebureau. Voor de jeugd (5 t/m 14 jaar) is er les op dinsdag en donderdag van 18.00 tot 18.55 uur. De lessen voor oudere jeugd en volwassenen (vanaf 15 jaar) zijn op dinsdag, donderdag en vrijdag van 19.15 tot 20.30 uur.

Umi Ryu Karatedo
Industrieweg 46N
1613 KV Grootebroek

info@ernstvanderzee.nl

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen