vrijdag 19 april 2024
spot_img

Eurasiers uit Wervershoof wonen in heel Europa

Leon Scholten en Katinka Stroet hebben meerdere honden. Allemaal anders en allemaal lief. Hun liefde voor de Eurasier, met zijn aaibare knuffelberen-uiterlijk is bijzonder. “Onze eerste hond was een Eurasier en we zijn nog steeds verknocht aan dit ras. Dit ras past gewoon heel goed bij ons,” begint Leon zijn verhaal.

Als je een hond op wilt nemen binnen je gezin, dan moet je goed nadenken wat dat allemaal betekent. Met het kiezen van de juiste hond begint het plezier en kan de liefde te groeien. Moet hij kort of langharig zijn, groot of juist liever wat kleiner. Bewegelijk of juist erg rustig. Welke hond heeft de juiste looks, want het oog wil ook wat. “Katinka en ik besloten dat we een hond wilden en schreven beide tien rassen op die qua uiterlijk voldeden aan wat wij mooi vinden. De rassen die we beiden hadden genoteerd gingen we verder onderzoeken. Qua karakter moet een hond ook bij je passen. Daarvoor kun je het beste een rashond met stamboom kiezen, dan weet je goed wat je koopt. Zowel qua karakter als uiterlijk. Honderd procent garanties zijn er natuurlijk nooit, maar met een vuilnisbakje weet je vooraf veel minder over wat je in huis haalt.”

Lindsey was onze eerste
“Onze eerste hond kreeg de naam Lindsey. We kregen haar in 1997, pas nadat we 15 maanden op een wachtlijst bij de Eurasier-vereniging ingeschreven hadden gestaan. Ze was een bijzondere hond. De tong van een Eurasier kan roze of blauw zijn, soms een beetje van beiden. Lindsey was herkenbaar aan het blauwe puntje. Mensen dachten wel eens dat ze een blaadje op haar tong had.” De Eurasier staat in de boeken bekend als een hond met een rustig karakter, de ultieme gezinshond, die zich niet bemoeit zich met andere honden, gemakkelijk leert en terughoudend is naar vreemde mensen, maar dit kan natuurlijk per gezin verschillen.

Alleen is maar alleen
“Twee hondjes is toch gezelliger, vooral als je te werk bent. Onze tweede hond werd een Chow Chow. Dit ras was onze tweede keus, direct na de Eurasier. De wachtlijst voor een nieuwe Eurasier was meer dan een jaar en voor de Chow Chow was er geen wachtlijst. De Chow Chow is directe familie van de Eurasier! In 1999 hebben we de papieren voor de kennel in orde gemaakt en heeft onze Eurasier Lindsey een nestje pups gekregen met een reu uit Duitsland. Van dat nestje hebben we zelf een teefje gehouden. Zo ontstond de liefde voor het af en toe fokken van een nestje en kwamen er steeds meer honden bij ons in huis.”

Puppy’s blijven schattig
Op dit moment zijn er drie Eurasier puppy’s in huis, die allemaal al voorzien zijn van een nieuw huis met een warm mandje. “Puppy’s blijven leuk. Maar toch hebben wij maar af en toe een nestje. Dat is beter voor de moeders en beter voor ons ook. Want een nestje gezond groot brengen is veel werk.” De eerste tijd worden ze volop verzorgd door moeder. Maar daarna moeten ze leren zonder hun moeder te kunnen. De wijde wereld in te gaan, zonder bang of schrikkerig te zijn. “We willen graag sociale hondjes aan de nieuwe baasjes overdragen. Wat niet betekent dat ze alles toe moeten laten of iedereen aardig hoeven te vinden. De Eurasier staat er zelfs om bekend best kieskeurig te zijn aan wie hij aandacht besteed. Wat ons betreft een prima eigenschap. Op dit moment hebben we meerdere rassen in huis. Dit omdat je je horizon verbreed en als je een specifieke sport wil doen er andere rassen zijn die hier weer beter bij passen, maar de Eurasier blijft onze nummer 1.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen