maandag 22 juli 2024
spot_img

Even stil staan om verder te kunnen gaan

Graag stel ik mij aan u voor; ik ben Daphne Scholtens, ceremonieelbegeleider. Met grote betrokkenheid en aandacht begeleid ik mensen tijdens grote veranderingsmomenten in hun leven. Op professionele wijze ondersteun ik om gezamenlijk tot een persoonlijke ceremonie te komen die past bij de betrokkenen; alles valt samen in dat ene waardevolle moment.

Ceremonieelbegeleider bij huwelijk
Vele voorbereidingen zijn nodig voor ‘De Grote Dag’. Vaak een spannende en leuke periode, niet alleen voor het bruidspaar, maar ook voor familie en vrienden. Als bruidspaar wil je natuurlijk een persoonlijke huwelijksvoltrekking waarin je jezelf herkent en waarin je wensen meegenomen worden.
Als trouwambtenaar kan ik geliefden bijstaan. Samen bespreken we de vorm en inhoud van de huwelijksvoltrekking. We maken deze persoonlijk en betekenisvol aan de hand van het levensverhaal van het bruidspaar. Als het bruidspaar dit wil, kan ik informatie en leuke anekdotes opvragen bij familieleden. Familieleden kunnen een rol krijgen binnen de ceremonie en voor kinderen maak ik een persoonlijke kinderakte. Kinderen mogen hun akte zelf ondertekenen en als herinnering meenemen. Tijdens de huwelijksvoltrekking staat het bruidspaar centraal met mooie en persoonlijke woorden.

Ceremonieelbegeleider bij afscheid
Het verlies van een dierbare leidt tot ontregeling van de dagelijkse gang van zaken, zowel tussen mensen als binnen in mensen. In de overgangsperiode die volgt, doen, denken en voelen we dingen die anders zijn dan anders. Als professioneel ceremonieelbegeleider bij afscheid bied ik houvast.

Samen met de nabestaanden zoeken we naar de rode draad in iemands leven. Daaraan koppelen we een passend thema voor de afscheidsdienst. Vervolgens bepalen we, aan de hand van dit thema, de inhoud, zingeving en vorm. Met een persoonlijk symbool en rituelen integreren we tijdens de afscheidsdienst het verlies in ons leven. Het persoonlijk symbool staat daarbij voor de relatie tussen nabestaanden en de overledene. We zien het al regelmatig – een bloem, steen, vlinder, veer, hartje, de regenboog, levensboom – het kan van alles zijn. Rituelen zijn een moment of een handeling met een symbolische betekenis, zoals bijvoorbeeld het aansteken van kaarsen met het voorlezen van persoonlijke herinneringen. Door het inzetten van een persoonlijk symbool en een thema wordt de afscheidsdienst één geheel, waarin alle aanwezigen de overledene zullen herkennen.

We sluiten de afscheidsdienst af met een persoonlijke boodschap, een boodschap die echt bij de overledene past. Samen met het persoonlijk symbool, helpt de boodschap ons op weg te gaan in een nieuwe toekomst.
Tijdens dit hele proces begeleid ik nabestaanden tot het komen van een passende persoonlijke afscheidsdienst. Ik kan inspiratie delen en ik kan begeleiden in het schrijven van teksten. Met een goed afscheid wordt een eerste belangrijke stap gezet in het rouwproces.

Afscheid nemen in Coronatijd
Op dit moment leven we in tijd van grote onzekerheid over van alles. We moeten onze weg hier in zien te vinden. Wat is het vreselijk verdrietig om nu afscheid te moeten nemen van onze geliefden. Ook in deze tijd kunnen we samen op zoek gaan naar het persoonlijk symbool van de overledene. Het persoonlijk symbool staat daarbij voor de relatie tussen nabestaanden en de overledene. Deze kunnen we op een later tijdstip centraal zetten tijdens een herdenkingsdienst.

Kijk voor meer van mijn diensten op www.daphnescholtens.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen