donderdag 18 april 2024
spot_img

Even voorstellen: Stichting Leergeld West-Friesland

Er zijn 1 miljoen (1.000.000!!) mensen in Nederland die leven op of rond het bestaansminimum. Wanneer in zo’n gezin kinderen opgroeien, dan krijgen die niet altijd mee wat voor de meeste kinderen normaal is. Soms is er geen geld voor de ouderbijdrage en kunnen die kinderen niet mee met schooluitjes. Of de noodzakelijke laptop kan niet aangeschaft worden, waardoor huiswerk maken lastig is. Of er is geen geld voor de contributie van de sportvereniging of voor een sportoutfit. Of meedoen met hobby’s of cultuur is niet mogelijk. Daardoor dreigen deze kinderen buitenspel te staan. Leergeld vindt dat niet acceptabel en doet er iets aan. Want wij zeggen voor deze kinderen: Laat ze meedoen, want nu meedoen is later meetellen. Kinderen die op achterstand raken in de schoolleeftijd halen dat bijna nooit meer in.

In ons werkgebied, de 7 westfriese gemeenten, groeit zo’n 10 % van de kinderen in armoede op. Dat zijn er ongeveer 4000. Gemiddeld 2 per klas! Dat zie je er vaak niet aan af. Want gezinnen die het niet breed hebben doen er bijna alles aan om de schijn op te houden. Zeker als de ouder(s) gewoon een baan hebben. Want ook onder werkenden neemt de armoede toe. Denk aan ZZP-ers of MKB-ers in coronatijd. Of agrariërs die in de verdomhoek zitten.

Je kunt voor ondersteuning bij de gemeente aankloppen en die kan in veel gevallen ook helpen. Maar niet altijd en niet altijd voldoende. Wanneer de gemeente geen soelaas kan bieden kan iemand zich tot Leergeld wenden. Wij ondersteunen kinderen van 4 tot 18 jaar die opgroeien in een gezin dat met minder dan 130 % van het sociaal minimum moet rondkomen. In 2019 hebben we bijna 1000 kinderen kunnen helpen.

Hoe werkt dat?
Als iemand zich bij Leergeld meldt, volgt er een intake door een goed opgeleide intermediair. Normaal met een bezoek aan huis, maar in coronatijd meestal telefonisch. Deze neemt de financiële situatie door en bepaalt of een aanvraag gehonoreerd kan worden. Als dat zo is, kunnen spullen aangeschaft worden en/of rekeningen betaald worden.

Wij geven nooit geld
Leergeld West-Friesland werkt uitsluitend met vrijwilligers. Wij worden voor 70% gesubsidieerd door de gemeenten waar wij kinderen helpen. Maar voor 30 % moeten we zelf in onze uitgaven voorzien. Stichting Leergeld wordt gesponsord door bedrijven, kerkgenootschappen, (Rotary-)verenigingen en particulieren.

Contact:
0229 – 706800
(maandag, dinsdag en woensdag van 11.00 tot 15.00 uur).
info@leergeldwestfriesland.nl
www.leergeldwestfriesland.nl.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen