zondag 23 juni 2024
spot_img

Excelsior 125 jaar!

In de aanloop naar het Jubileumconcert wordt het orkest aan u voor gesteld door middel van de verschillende instrumentgroepen. Na vorige week het hoogkoper is het nu de beurt aan de saxofoonfamilie. De Belg Adolphe Sax is de uitvinder van de saxofoon en hij heeft daarom dit instrument zijn achternaam gegeven. De saxofoon is een veelzijdig blaasinstrument met kleppen. De saxofoon wordt niet tot de koperblazer gerekend maar zoals alle rietblaasinstrumenten tot de houtblazers. Je kunt er vrijwel alle soorten muziek op spelen: van jazz tot reggae en van rock tot klassiek. Daarom bestaan er zoveel verschillende soorten saxofoons.

De saxofoonfamilie is groot maar er zijn 4 soorten die het meest gebruikt worden: de sopraan-, de allt-, de tenor- en de baritonsaxofoon.
De sopraansaxofoon is één van de kleinste (en hoogste) leden van de saxofoonfamilie en is doorgaans recht, in tegenstelling tot de alt en lagere leden van de saxfamilie die een gebogen hals hebben. De sopraansax is te vergelijken met een klarinet. Bij Excelsior bespeelt Renate Bos dit instrument.

De altsaxofoon is het meest gebruikte lid van de saxofoons en heeft een lager geluid dan de sopraan. Dit instrument wordt veel gebruikt in de popmuziek. Bekende altsaxofoniste is Candy Dulfer. Bij het orkest spelen: Willie de Weert, Gerda Ootes, Siem Visser, Angelique van Leeuwen en Anna Ootes (niet op de foto) op de altsaxofoon.
De volgende in rij is de tenorsaxofoon. In bigbands, fanfare-en harmonieorkesten worden tenoren vaak gebruikt. De tenor is weer lager dan de altsaxofoon en heeft een rijke en warme klank. Bekende Nederlandse tenorsaxofonist is Hans Dulfer. Bij Excelsior spelen: Robin Meester, Natasja Deubel en Marijke Aker hierop.
De laatste in deze rij is de baritonsax. Dit is de laagste saxofoon van de 4 meest gebruikte saxen en ziet er iets anders uit dan de alt- en de baritonsaxofoon, groter. De bariton heeft een warme klank, die extra diepte toevoegt in de fanfares en harmonieorkesten.
Bernadette Heidotting en Ruud Sijm spelen bij Excelsior op dit instrument.
Volgende week de laatste groep instrumenten: het laagkoper en slagwerk.
Kaartverkoop voor het Jubileumconcert op 6 oktober m.m.v. Leona Philippo via: www.excelsior-andijk.nl. Vrienden € 10,- (max. 2 kaarten) en Regulier € 12,50. Aan de zaal is de prijs € 15,-.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen