maandag 20 mei 2024
spot_img

Excelsior 125 jaar!

In de aanloop naar het Jubileumconcert op 6 oktober wordt het orkest aan u voor gesteld door middel van de verschillende instrumentgroepen. Na het hoogkoper en de saxofoonfamilie is het nu de beurt aan het laagkoper en slagwerk.

De hoorn doet qua vorm wel het meeste denken aan een jachthoorn. Dit instrument heeft een grote beker, mede hierdoor heeft het een groot bereik vergeleken met andere koperen blaasinstrumenten. Dirma Mantel en Riet van der Thiel bespelen dit instrument.

Het Euphonium heeft een warme, zachte klank en wordt daarom vaak ingezet voor melodieuze partijen. Rob Vlam, Dennis Koelemeijer en Jan Commandeur spelen hierop.

De trombone is geen schuiftrompet, dat is een ander instrument. Een trombone is een instrument op zich, het heeft geen ventielen maar de klank wordt verlaagd door een buis uit te schuiven. Chris Schouten en Angelique Le Clercq (niet op de foto) hanteren dit mooie instrument.

Tenslotte het laagste instrument de tuba of liever gezegd de bastuba. Over het algemeen spelen bastuba’s een begeleidende partij in het laagste register. Ton Stuifzand en Jan Droog spelen op dit instrument.

Omdat Excelsior helaas maar 1 slagwerker heeft is deze aangeschoven bij deze groep. Sammy Does zit achter het drumstel, een combinatie van trommels, bekkens en soms ook percussie-instrumenten. Veel mensen kennen het drumstel van pop- en rockbands Maar het is ook een heel belangrijk instrument in een fanfareorkest.

De afgelopen weken is het orkest aan u voorgesteld. Samen zijn zij onder leiding van dirigent Nick Hoogland druk bezig met de repetities voor het Jubileumconcert m.m.v. Leona Philippo.
Kaartverkoop via: www.excelsior-andijk.nl Vrienden €10,- (max 2 kaarten) en Regulier € 12,50.
Aan de zaal is de prijs € 15,-.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen