woensdag 22 mei 2024
spot_img

Excelsior 125 jaar!

Morgen, donderdag 30 augustus, starten de repetities weer na een mooie zomer en is het orkest druk bezig met de voorbereidingen voor het jubileumconcert.
In het kader hiervan stelt het jarige orkest zich aan u voor in de komende weken.
We bijten de spits af met het hoogkoper, trompet, cornet en bugel.
De Trompet is een instrument wat de meeste mensen wel kennen, hij wordt in veel muziekstijlen gebruikt. Een standaard trompet is uitgerust met 3 ventielen, dit maakt het mogelijk om hele toonladders te spelen.
Bij Excelsior spelen Melvin Scholtens en Thomas de Jong op de trompet. Verder bespeelt John Commandeur op de cornet.
De cornet wordt vaak gezien als het kleine broertje van de trompet, maar dit is niet helemaal juist. Door de compactere bouw geeft dit instrument een iets warmere klant dan een trompet.
En dan de grootste groep van het hoogkoper, de bugels. Dit instrument is uitgevonden door Adoplhe Sax, inderdaad ook de uitvinder van de saxofoon. Hij wilde een instrument met een trompetgeluid, maar dan met een warmere klank.  Hierdoor behoort het tot een belangrijk onderdeel van een orkest. Dit is ook het instrument waarop Kyteman zijn hit ‘Sorry’ speelde.
Britte Hoogland, Greet de Boer, Gertruud Hovenga, Jasper Mantel, Suzanne Scholtens en niet op de foto Paul van Stralen bespelen dit mooie instrument.
Volgende week is het de beurt aan de saxofoons.
www.excelsior-andijk.nl

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen