woensdag 24 april 2024
spot_img

Excelsior: al 125 jaar het muzikale hart van Andijk

“1 oktober, den moet het beure”, zo zal het ongeveer gezegd zijn. De vereniging is op 1 oktober 1893 ingeschreven bij de notaris.
Feitelijke gegevens over hoe het allemaal begon ontbreken helaas in het archief. De eerste notulen dateren van 2 oktober 1894. Maar daarvoor moet Excelsior al actief zijn geweest. In de verslagen van het Andijker Mannenkoor wxordt Excelsior al in 1893 genoemd. En de Enkhuizer Courant van zondag 12 maart 1893 meldt: ‘de voor slechts enkele maanden opgerichte Muziekvereniging “Excelsior” gaf in ’t lokaal van den heer V. Visser eene openbare repetitie’.

Archiefstukken
Uit archiefstukken blijkt dat Excelsior bij onderhandelingen over optredens zijn tijd ver vooruit liep. Om het orkest in huis te halen moesten organisaties niet alleen een gage betalen, maar ook tegemoetkomen aan de wensen van de muzikanten. De hospitality rider met voorzieningen waarvoor bij een optreden gezorgd moest worden, vermeldden een broodje en een ‘gelagje’ voor de leden.

Excelsior is al een tijdje niet meer op concours geweest. Behalve het opluisteren van lokale activiteiten zoekt het orkest de muzikale uitdaging in bijzondere concerten zoals het Circusconcert met Ome Willem, ‘Let’s Dance’ met ballroomdansers, Dinnershows en de ‘Avond van de Filmmuziek’.
Deelname aan festivals zoals het West-Friesland Muziek Festival en de Rasteder Musiktage (Duits-land).

Plein Buurtjeskerk
Ook de jaarlijkse seizoensafsluiting op het plein voor de Buurtjeskerk (restaurant het Kerkje) is inmiddels één van de vaste muzikale activiteiten.
Sinds enkele jaren verzorgt Excelsior ook periodiek muziekonderwijs op 2 basisscholen in Andijk. Zo proberen ze leerlingen te interesseren voor muziek en ze op de bugel de eerste beginselen aan te leren. Na de muziekles op school komen ze in Cultura om samen muziek te maken in het jeugdorkest De Decibels.

En dan is het zover, Excelsior 125 jaar oud (jong). Om dit te vieren staat dit jaar alles in het teken van het jubileum. Deze is ingezet met een muzikale toast op het 125-jarig bestaan tijdens het Nieuwjaarsconcert en vervolgt in april met een reünie én concert voor en met oud-leden. In juni waren alle kinderen van groep 1 t/m 5 aan de beurt voor een Vertelconcert met muziek van Peter en de Wolf en verteller Roland van Schaick.
De afgelopen weken is het orkest per sectie aan u voorgesteld zodat u een beetje weet wie er in het jarige orkest meespelen.

Het orkest, wat onder leiding staat van dirigent Nick Hoogland, maakt zich op voor hèt grote Jubileumconcert ‘125 jaar Excel-sior!’ op zaterdag 6 oktober. Een swingende gala-avond in sporthal de Klamp. Na de filmconcerten van vorig jaar kunt u van Excelsior verwachten dat u niet meer ziet dat u in een sporthal zit. Medewerking aan dit jubileumconcert wordt verleend door zangeres Leona Philippo. Singer-songwriter en bekend als winnares van The Voice of Holland, de dirigentenwedstrijd Maestro en de Beste zangers van Nederland.`

Vip-avond
Voor deze avond zijn ook VIP-mogelijkheden voor bedrijven en groepen. Een geheel verzorgde avond uit voor het personeel of vriendengroep. Neem hiervoor contact met ons op via info@excelsior-andijk.nl
De aanvang van het concert is om 20.00 uur en de toegangsprijs hebben we, mede door sponsoring, laag kunnen houden. In de voorverkoop voor Vrienden € 10,- (max. 2 kaarten) en regulier € 12,50. Aan de zaal kosten de kaarten € 15,-.

Na afloop van het concert is het, ook voor de orkestleden, tijd voor een mooi feestje tot in de late uurtjes. Dit wordt verzorgd door de Andijker band Perfect Juice.

Kaarten voor dit unieke jubileumconcert zijn nu verkrijgbaar via: www.excelsior-andijk.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen