maandag 15 juli 2024
spot_img

Excursie vogeleiland

Op 16 juni ben ik met de vaartocht naar het vogeleiland “de Kreupel“ die ik op de veiling Sarto had gekocht samen met 4 andere die dat ook gekocht hadden geweest.
Om 9.30 uur werden we verwelkomd  door onze gids en vogelkenner Fred Weel lid van de KNNV afd. Hoorn /West -Friesland  in het havengebouw met koffie en gebak.
Daarna werd het tijd om te varen maar eerst moesten we de reddingsvesten aan en zijn toen naar de boot gegaan.
We zijn met de havenboot “Heen en weer “ naar het eiland gevaren, met de dhr. Jan Timmerman van de W.S.V. De Kreupel, die dit beschikbaar stelde.
Onderweg werd er  verteld over het eiland dat het een zandbank was dat in de tijd van de Zuiderzee wel eens droog kwam te liggen. Op deze plek is er 20 jaar geleden een eiland gevormd met een hoger gedeelte en omringd met een lager gedeelte zodat er tussen het water kan stromen  zodat de flora en fauna er kan ontwikkelen .
Op het eiland is er altijd (behalve in de winter) iemand die zorg heeft over het eiland zodat er geen problemen kunnen ontstaan door passanten.
Daarna zijn we op de uitkijkpost gegaan en hebben we met de verrekijker en telescoop kunnen genieten van de grote hoeveelheid soorten vogels die op het eiland aanwezig zijn.

Een scala aan meeuwen, eenden, ganzen en aalscholvers die broeden en hun jongen grootbrengen maar ook voer voor andere vogels  kunnen zijn. Na een uur zijn we in het gebouwtje het lunchpakket wat ook bij de excursie bij in was gaan nuttigen wat voortreffelijk voor elkaar was. Na de lunch zijn we om het 70  ha. eiland gevaren  en waren we om 14.00 terug bij de haven in Andijk. Een mooie en geslaagde dag.   

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen