donderdag 22 februari 2024
spot_img

Expeditie Waterwerken weer open

Ervaar ‘op Wieringen’ hoe het is om basaltblokken in een dijk te plaatsen, net zoals dijkwerkers dat vroeger deden. Met een trekvlot ontdek je ‘op Schokland’ waarom evacueren noodzakelijk was en ‘op Pampus’ verdedig je vanuit twee geschutskoepels het eiland met twee nieuwe stoere (water)kanonnen. Het kan allemaal in het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen.

In Expeditie Waterwerken ontdek je op een actieve en speelse manier de waarde, kracht en betekenis van water; vroeger, nu én in de toekomst. In samenwerking met HHNK is het waterdoepark de afgelopen jaren steeds verder uitgebreid met o.a. het droge voetendoolhof, waar je overstromingskennis wordt getest.

Bezoekers aan het denken zetten
Gezien de klimaatveranderingen is de boodschap van dit waterdoepark ontzettend belangrijk. Stephan Warnik, algemeen directeur van het Zuiderzeemuseum: “HHNK heeft de technische waterkennis en wij de museale deskundigheid. Deze krachten hebben we gebundeld met als resultaat een geweldige expeditie waar plezier en inhoud samen gaan.”

Kinderambassadeurs
Door de ogen van kinderen ziet de wereld er anders uit en wordt de blik van het museum verrijkt. Kinderambassadeur Fleur Baars over Expeditie Waterwerken: “Met een bootje zijn wij langs de vernieuwde eilanden gevaren, het coolste vond ik de waterkannonen. Ik had nog nooit van Schokland gehoord, maar nu weet ik dat mensen hier vroeger weg moesten vanwege het water en dat dit ook nu nog steeds kan gebeuren.”

Een geheime code
Heb jij zeebenen? Steek de brug maar eens over om dat te bewijzen! Waar leg jij je laatste zandzak? Test je overstromingskennis in het Droge Voetendoolhof. Ga naar het eiland Schokland en maak de hoogwater puzzel en vergeet vooral niet aan de stormklok te luiden als het water te veel stijgt op Marken. Heb jij de code gekraakt? Dan hebben de medewerkers van de waterwerkplaats een leuke verrassing voor je!

Kijk op zuiderzeemuseum.nl voor een overzicht van alle tentoonstellingen.

Meest gelezen laatste 7 dagen