woensdag 24 juli 2024
spot_img

Expositie keramiek Dijkmagazijn, 15 oktober 2022 van 11.00 tot 16.00 uur

Bets de Vries-Dekker is geboren in Andijk op 5-5-1950. Sinds 1998 woont zij samen met haar man Dirk de Vries in Wervershoof. In 1995 is Bets begonnen met keramiek. Geïnspireerd door een Franse kunstenaar, Jean Linard, uit la Borne in Frankrijk met klei begonnen te werken. Eerst handvormen. De klei werd opgebouwd in mallen, van platen, of met rollen gemaakt. Na verloop van tijd werd Bets ook enthousiast voor het draaien op de draaischijf. Er volgt een ontdekkingsreis naar de mogelijkheden van werken met klei. Ook andere materialen zoals hout en ijzer worden er soms bij gebruikt.
Dicht in de buurt werd de cursus pottendraaien bij Judith Schut van Pottenbakkerij Zwaagdijk in Zwaagdijk bezocht. Daarna volgden nog veel cursussen in Swalmen en Frankrijk. Nog steeds wordt bijgeleerd! Klei is heerlijk om mee te werken. Je kunt er van alles van maken. Haar keramiek bestaat uit voorwerpen die zij interessant vindt om uit te proberen. Bets heeft zelf een elektrische oven, een gasoven en een raku oven. In de elektrische oven wordt de klei “biscuit” gebakken op 1000°C en de kunstwerken worden met glazuur op 1050° en/of 1250˚C gebakken. Meestal worden kant en klare glazuren gebruikt, maar het is ook leuk andere technieken te proberen. De laatste tijd doet Bets ook veel met de raku en de saggar-methode.

Tijdens de expositie is keramiek te zien wat op verschillende manieren is gestookt.
Potten raku gestookt en/of bewerkt met de saggar-methode. Vazen die zijn gestookt in een houtoven met zout in Frankrijk. En beelden die zijn gestookt in de elektrische oven met glazuur.
U kunt het allemaal bewonderen en Bets de Vries is zelf aanwezig om te vertellen hoe alles tot stand is gekomen. Verschillende voorwerpen zijn deze dag te koop. www.atelierbd

Deze dag zijn ook de antieke fototoestellen van Jan Jaap Broersen nog te bekijken. Sommige toestellen zijn meer dan 100 jaar oud. Alleen al het bekijken waard.
In het Dijkmagazijn staan ook veel archeologische vondsten uit deze regio tentoongesteld.

Allen van harte welkom zaterdag 15 oktober in het Dijkmagazijn, Dijkweg 319a. De entree is gratis.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen