maandag 15 juli 2024
spot_img

Expositie Peter Keeman in Dijkmagazijn

Peter Keeman noemt zichzelf een impressionistische realist. Hij exposeert op zaterdag 22 april van 11 tot 16 uur met zijn in olieverf uitgevoerde schilderijen in het Dijkmagazijn van Stichting Oud Andijk.
De schilderijen van Peter zijn veel al geïnspireerd door de voormalige vaarpolder Het Grootslag. Oude foto’s en andere beelden uit die tijd zijn vaak de basis van de kunstwerken, die in kleur weer helemaal tot leven komen.

Hoge cijfers
Als jongeling kreeg Peter op school altijd al mooie cijfers voor zijn tekenwerk en zoals hij zegt: “Dan krijg je er ook steeds meer aardigheid in.” Zijn zus schilderde ook -met olieverf- en zodoende was hij al wel wat bekend met schilderkunst. “Het was echter dat ik de pentekeningen van Gerrit Grooteman en Jan Wenners zag, dat ik me bedacht hoe geweldig het zou zijn zoiets ook te kunnen.”

Leren kijken
Als je ergens beter in wilt worden moet je oefenen. Dus ging Peter op cursus bij o.a. de Blauwe Schuit. “Daar leerde ik de grondbeginselen én ook het allerbelangrijkste: kijken. Verder is het gewoon een kwestie van blijven proberen en accepteren dat het soms niet lukt en dat dat ook mag. Dat is een onderdeel van het leerproces. Dan probeer je het gewoon een andere keer nog eens. Zolang het maar plezierig blijft, want uiteindelijk is het mijn hobby en ben ik er mee begonnen vanwege het plezier en de ontspanning en zo moet het ook blijven.”

Schilderskring Bessie
Peter heeft zich jaren geleden aangesloten bij de kunstenaars van Schilderskring Bessie. “Het fijne is dat je elkaar daar kunt helpen. Je bent met allemaal kunstige types onder elkaar, ieder met zijn eigen materiaal en stijl. Kritische opmerkingen helpen je om je technieken steeds te verbeteren of om eens iets heel anders te proberen. Ook krijg je complimenten en daar groei je ook van!”

Mijn werk
De expositie bij het Dijkmagazijn laat veel werken zien van de tijd dat Grootslag nog een vaarpolder was, waar men met de schuit en kloet vol geladen met groenten richting de veiling ging. “Ik woon in polder het Grootslag, ik geniet van die geschiedenis en weet er veel van. Het heeft mijn interesse en dat zie je in mijn schilderijen terug.” Wie alvast werk van Peter wil bekijken kan naar www.schilderskringbessie.nl en zoekt op zijn naam. “Soms verkoop ik ook schilderijen en af en toe maak ik wat in opdracht”. (Voor meer info pekeeman@gmail.com).

“Maar plezier houden in het schilderen zal altijd mijn hoofdzaak zijn. Heerlijk aan de keukentafel, met kwasten en penselen en een leeg canvas waar de afbeelding langzaam maar zeker op groeit. Heerlijk!”

Kom gerust langs
Zien we u ook zaterdag 22 april aan de Dijkweg 319 a? U bent van harte welkom en de toegang is gratis. Peter zal zelf ook aanwezig zijn en legt u graag dingen uit, dus stel vooral uw vragen en knoop een praatje aan. “De mooiste verhalen komen boven drijven en ontstaan op dat soort momenten.”

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen