vrijdag 24 mei 2024
spot_img

Expositie ‘Raadhuis Wervershoof 80 jaar’

‘Een trotsch bezit voor Wervershoof’ West-Friesland’s mooiste raadhuis.
Zo luidde de kop in het Dagblad voor West-Friesland op 3 mei 1940. Nadat het gebouw op 1 mei was ingewijd door pastoor Pieterse, gaf burgemeester Raat een rondleiding door het nieuwe gebouw voor genodigden en de pers. Op 5 mei mocht de bevolking het gebouw bezichtigen. De officiële opening werd nog even uitgesteld, omdat hier en daar nog een laatste hand aan moest worden gelegd. Door het uitbreken van de oorlog op 10 mei is dat er helaas nooit van gekomen.
In het tachtigjarig bestaan van het Raadhuis is er heel veel vergaderd, gewerkt, getrouwd, herdacht en gevierd. Het gebouw heeft altijd een centrale plaats ingenomen in Wervershoof, zowel letterlijk, door zijn ligging in het hart van het dorp, als figuurlijk.

400 foto’s
Door middel van de expositie ‘Raadhuis Wervershoof 80 jaar’ probeert St. Oud Wervershoof met zo’n 400 foto’s, voorwerpen en documenten een overzicht te geven van activiteiten die er hebben plaats gevonden, van mensen die er hebben gewerkt en van de vele gebeurtenissen in en om het Raadhuis. Het gebouw zelf zorgt hierbij voor een prachtige entourage. Het hele interieur is nog zo goed als authentiek, waardoor we ons, volgens eerder genoemde krant, ‘begeven in een sfeer van eenvoudige voornaamheid, waardoor men zich soms in een oud kasteel zou wanen’.

Open Monumentendag
Op 14 september, de Open Monumentendag 2019, wordt de expositie om 10.30 uur geopend door de eigenaar van het gebouw, Jos Botman en door Jaap Raat, de zoon van oud-burgemeester Raat, die in augustus 1939 als driejarige peuter de eerste steen heeft gelegd.
Van 11.00 tot 16.00 uur is de expositie open voor het publiek en vervolgens op iedere laatste zaterdag van de maand. Er is een lift in het gebouw.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen