Patrick Vonck met dochter Anniek en Patrick junior. Foto: PL/De Andijker.

De oktoberkermis in Andijk trapt af met Minions en Halloweenfeest
De laatste kermis van het seizoen is voortaan in Andijk. De Klamptweid staat op 13, 14 en 15 oktober vol met meer attracties dan voorheen. Als het aan organisator Patrick Vonck ligt, komt het straks eveneens vol te staan met bezoekers, die langskomen voor het ouderwetse kermisvertier.

Patrick Vonck komt met de botsautoattractie van kinds af aan op de West-Friese kermissen. “Nu leeft de kermis altijd al enorm in West-Friesland met alle kermisborrels, maar het is jammer dat mensen hun schuur of tuin bijna niet meer uitkomen, terwijl het zeker de moeite waard is om daadwerkelijk óp de kermis te komen kijken.”

Minions en Halloween
De exploitanten pakken namelijk extra uit op de laatste kermis van het jaar. Zo is er vrijdag 13 oktober een kindermiddag die in het teken staat van Halloween. “Alle kinderen die verkleed komen krijgen 2 ritten voor 2,50 euro op alle draaiende attracties”, vertelt Patrick. Daarnaast is er op zondagmiddag de kans om kermisvierende Minions tegen het gele lijf te lopen. Kom je ze tegen? Dan heb je grote kans dat ze een kaartje weggeven voor gratis toegang in een attractie.

‘Slokkie halen’
Als het aan Patrick ligt gaan we allemaal weer ouderwets ‘te kermis’. “De ouders kunnen hier ook een slokkie halen, want op de Klamptweid zijn gezellige horecavoorzieningen. Ondertussen is er voor de kinderen volop vertier bij de attracties. En de jeugd kan ’s avonds feestvieren in de sporthal.”
De geheime tip van de kermis-insider is om de magie van de kermis met alle rust te ervaren. “Veel mensen gaan gauw even naar de kermis, op een haastje. Je kunt veel plezier beleven, maar je moet echt de tijd ervoor nemen.”

Kortingsbonnen en -acties
Dat je langer op de kermis bent, hoeft volgens hem niet meteen te betekenen dat je meer geld uitgeeft. “Daarom hebben we kortingsbonnen en -acties. Neem de botsauto’s: één muntje kopen is relatief duur, maar je hebt 10 munten voor 10 euro en daar heb je misschien wel drie dagen plezier van. Je moet goed opletten, want we hebben altijd aanbiedingen, die staan bij de kassa.”

Powerdeal
Het is voordeliger om muntjes voor drie dagen te kopen, in plaats van elke dag opnieuw in de buidel te tasten, zo vindt Patrick. Voor de Andijker kermis slaan de exploitanten de handen ineen met een ‘powerdeal’. “Je kunt een kermispakket kopen voor 75 euro met daarin 38 muntjes voor de botsauto’s, 18 kaartjes Triple X, 10 kaartjes voor de zweefmolen, 7 kaartjes voor de vliegtuigmolen en 2 tickets voor de waterballen.”
De Andijker kermis is voor Patrick en de andere exploitanten de laatste kermis van het seizoen. “Daarna is het tijd voor winteronderhoud aan de attracties en gaan we erop uit met de oliebollenkraam.”