woensdag 22 mei 2024
spot_img

Familie Burger restaureert drie Volkswagen Kevers

De familie Burger heeft het Kever-virus. En het is nogal besmettelijk. Maar maak je geen zorgen, het enige wat het doet, is je enthousiast maken voor de Volkswagen Kever. Ab en Leni Burger vertellen geanimeerd over de Kevers die bij hen in de schuur staan en over de vreugde die het hun beide zoons, Chris en Dick heeft gebracht. Dick is 3,5 jaar geleden helaas overleden, de Kevers waaraan hij altijd zo graag sleutelde zijn een mooie en blijvende herinnering aan hem.

Zo vader, zo zoons
Het begon met een motor die vader Burger voor zijn zoon Dick mee naar huis nam, “om uit elkaar te halen“. Het bleek een schot in de roos. Als klein kereltje hielp Dick zijn vader al bij het repareren van auto’s. Ab: “Dan stond hij naast me en wist altijd het juiste gereedschap aan te geven.” Na de motor volgde de eerste Volkswagen Kever. Ab kreeg die van een collega, omdat de auto afgekeurd was. Dick had destijds nog geen rijbewijs, maar begon vol overgave aan de auto te werken. Ook Chris werd enthousiast en kocht op zijn zeventiende een Kever Jeans om te restaureren, met hulp van zijn vader. Chris: “Hij was betaalbaar en ik had nog mooi tijd om ‘m te restaureren, voordat ik m’n rijbewijs zou halen.”

Volkswagen Vakantie
Leni: “Dick is nog eens met een stelletje naar de oude Volkswagenfabriek in Wolfsburg gereden, om daar een lading originele onderdelen op te halen. Ze hebben er een hele vakantie van gemaakt.” Voor Dick was het de sport om zoveel mogelijk originele onderdelen te gebruiken. In de beginperiode was het niet moeilijk om originele onderdelen te vinden. Ab: “Niemand wist toen nog dat de Kever een old timer zou worden. Toen we begonnen, waren ze niks waard en lagen de onderdelen links en rechts naast de schuur.”

Van wrak tot schat
Niet alleen Dick was Kever-fan, ook broer Chris heeft een voorliefde voor Kevers. Hij heeft een Kever Jeans, met de originele bekleding van – uiteraard – jeansstof, die voorzichtig wordt bewaard. In de woonkamer van Ab en Leni prijkt een foto van Chris met zijn vrouw Sandra op hun trouwdag, uiteraard in een Kever, die was omgebouwd tot cabrio. En toen Chris’ Kever op een dag total loss raakte bij botsing, wist hij het wrak toch mee te krijgen. Inmiddels, als door een wonder (maar wat natuurlijk eigenlijk vele uren hard werk zijn) lijkt de ‘Jeans’ weer als nieuw.

Kevermuseum
In totaal zijn er drie Kevers in het bezit van de familie. De groene uit ’78, de lichtgele van Dick uit eind ’71 en de gele Jeans van Chris uit ’73. Toen ze buiten stonden aan de Kleingouw, omdat het schuurdak moest worden vervangen vanwege asbest, trokken de drie Kevers veel bekijks. Leni: “Het was helemaal een attractie; mensen liepen er omheen en maakten foto’s.” En dat is niet zo gek ook, het is goed te zien dat de drie auto’s met veel liefde gerestaureerd zijn door de twee jongens en hun vader. Het was Dicks droom om ooit een Kevermuseum te beginnen met zijn vriend Rob Bronke. Wie weet komt die droom nog uit, de drie in oude glorie herstelde Kevers zouden zeker een prachtig begin vormen voor zo’n tentoonstelling.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen