dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Familie F.J. de Boer in de prijzen met Stutz

Tijdens de 35e editie van de Nationale Oldtimerdag die gehouden werd in Lelystad werden Ank en Fred de Boer uit Andijk tot winnaar uitgeroepen. Over hun auto, een Stutz uit 1928, was de jury het snel eens. “Het is ook een plaatje, met die grote neus en enorme koplampen,” zegt Ank. Deze opvallende kenmerken zijn zeker niet het enige waar Fred voor viel toen hij de Stutz aanschafte.

Ank en Fred waren met hun oldtimer op het evenement aanwezig en hadden zich gekleed naar de periode. Ze waren een opvallend mooie verschijning en dat heeft menigeen kunnen aanschouwen. “De combinatie viel in de prijzen en naast de wisselbeker en een plaquette kregen we ook nog een grote fles champagne en een oorkonde.”


Fam. De Boer op het evenement in Lelystad. Foto aangeleverd

‘Roaring Twenties’
Tijdens de oldtimerdag was het thema ‘de Roaring Twenties’. Deze periode is vanaf ongeveer de Eerste Wereldoorlog tot aan de Wallstreet Crash. De tijd van grote namen zoals Coco Chanel en Christian Dior. De periode van korte rokken en diepe decolletés voor de dames en voor de heren de kenmerkende gleufhoed. De dans die in die periode ontzettend populair werd was de Charleston. “Als je zo’n dag heen gaat probeer je aan het sfeertje bij te dragen.”

CarArt Deel 1
Tijdens het event kochten ze een boek. Op de front van het boek ‘CarArt1’staat het embleem van de Stutz uit Andijk. “Tenminste, net zo één,” vertelt het echtpaar. “De man die het boek heeft gemaakt is de hele wereld overgevlogen om de emblemen van de vele koetswerkerbouwers te kunnen fotograferen. Vorig jaar konden wij helaas niet in Lelystad aanwezig zijn door een reparatie aan de auto. Waren we er wél geweest, dan had onze Stutz op front gestaan!”

Embleem op de kap
Een mythische vrouwenfiguur siert de oldtimer van familie de Boer. De vrouw heeft een cobra om haar hoofd. “Hieraan herken je de koetswerkbouwer. De meeste koetswerkerbouwers hadden destijds hun eigen embleem. Tegenwoordig heeft elk merk zijn eigen teken, maar dat is veel algemener.”

Speciale gelegenheden
De Stutz wordt gebruikt voor evenementen en activiteiten die speciaal zijn voor de familie. “Een lieve tante meenemen in de Stutz voor een ritje door de regio doen we graag. Of we gaan samen ergens een ijsje eten,” vertelt Ank. “Verder gaan we naar evenementen als wij het gevoel hebben dat we daar tussen zouden passen. We gaan echter niet naar elke georganiseerde activiteit, we maken daarin bewuste keuzes. We verhuren de auto ook niet voor speciale gelegenheden van anderen, we zijn geen bruidsautoverhuur of zo,” vult Fred voor de duidelijkheid aan.

Tijd, geld en liefde
Het hebben van een oldtimer vraagt veel tijd, geld en liefde. Gelukkig is Fred goed op de hoogte van de technische details van de motor én kan hij ook het uiterlijk zelf verbeteren of repareren. “Met een auto zoals de Stutz rijd je niet even langs een onderdelencentrum en pakt drie nieuwe tandwielen van de plank. Alles doe en maak ik zelf, of ik zoek een bedrijf dat mij kan helpen het gewenste onderdeel precies na te maken van het origineel. Gelukkig hebben we met deze auto momenteel geen gedoe en kunnen we voorlopig heerlijk genieten van onze ritjes in deze prachtige auto.”

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen