woensdag 11 december 2024
spot_img

Feestelijke afsluiting van Sursums jubileum

Met maar liefst 30 meespelende reünisten, waardoor zaterdag een orkest van ruim 60 muzikanten ontstond, kan Sursum Corda terugkijken op een zeer geslaagde slotactiviteit. Op de dag dat de club precies 101 jaar werd, waren er twee ‘reünieconcerten’ in het Dorpshuis. Door de grote toeloop van oud-leden en daarmee extra toeschouwers, was het noodzakelijk het concert twee keer uit te voeren. Het was vooral een feestelijk samenzijn van jong en oud.

Vier keer konden de oud-Sursummers in de afgelopen maand meespelen om de muzikale vaardigheden af te stoffen. De instrumenten waren afkomstig uit de eigen voorraad en bij orkesten uit de regio werden er ook nog instrumenten bijgeleend. Voor sommigen was dat niet nodig. Zo is Rianne Schoemaker beroepsmuzikant bij het muziekkorps van de marechaussee en zit oud-dirigent Chris de Kroon ook nog volop in de muziek. Een van degenen die al lang geleden voor het laatst een instrument bespeelde, was ‘dokter’ Geert Veldhuis, die hier ooit huisarts was. In de jaren tachtig en negentig speelde hij hoorn bij de club. Daarna ging hij zingen bij close harmonygroep Hale Bopp 4. Hij woont in Enkhuizen, dus hij was alle vier repetities van de partij. ‘De sfeer was heel goed. De dirigent trok ons ook niet het vel over de oren uiteraard. Voor mij was het echt een feestje, ook omdat ik weer met een van mijn dochters, Gerlande, speelde.’ Er waren meer familieleden die elkaar weer troffen bij het muziek maken. Niet voor iedereen was het mogelijk een aantal keer naar Andijk te komen om te repeteren, zo wonen er vier oud-leden in Groningen.

Geen noten lezen
De afstand was voor Maaike Groot niet de grootste twijfel om de bariton weer eens te proberen. ‘Ik kon na vijfentwintig jaar geen noten meer lezen dacht ik, maar na de eerste avond ging het steeds iets beter. Ik heb tot het laatste moment gewacht om me op te geven, maar achteraf ben ik blij dat ik dat deed. Ik vond het jammer dat ik het instrument weer moest inleveren.’ Neefje Luke (13) speelt wel in het orkest. ‘Stiekem vond hij het ook wel leuk dat zijn tante meespeelde’, lacht Groot.

Oud-voorzitter Marnix de Kroon stopte dertien jaar geleden met het spelen op de bugel. ‘Ik ben altijd op de hoogte gebleven via mijn vrouw en dochter. Ik heb toch maar wat extra geoefend om een beetje knap voor de dag te komen, want dat was nodig. Het leukste is toch de herkenning van de nummers die we speelden, zoals de Feestmars. Met een groep muziek maken is gewoon heel erg leuk.’

Feestelijk
Het repertoire was een mix van oudere en nieuwere fanfarewerken. Zo klonk het eerste deel van Indian Summer behoorlijk gedateerd. Het koraalmatige, Noorse Stalhimmel bracht de gedachten bij sommigen weer terug aan het sterke optreden bij een concours in 2013. Behalve ‘Prayer for Ukraine’, een bewerking van een traditioneel Oekraïens lied, was er vooral feestelijke muziek, zoals Mexican Trumpets dat werd uitgevoerd door een dozijn trompettisten, de Floral Dance (in 1977 in de Top 40) en de Feestmars, die al honderd jaar op het repertoire staat. Er werd afgesloten met Pirates of the Caribbean dat door het voortgebrachte volume flink binnenkwam bij iedereen.

De oudste reünist was de inmiddels 91-jarige Piet Butterman op de grote trom, die een koppel vormde met het jongste lid van Sursum, de tienjarige slagwerker Jan Haak. Het toonde maar weer eens aan dat er in een orkest van leeftijdsdiscriminatie geen sprake is.
Na een weekeinde weg, drie concerten en een voor Sursum gecomponeerd stuk zit het jubileumjaar er op.

Esther Zwagerman (l) en Mirjam Tensen. Zilveren speld.

Tijdens de concertavond werden er ook twee jubilarissen gehuldigd. Mede-organisator Esther Groot-Zwagerman (bariton) en Mirjam Tensen-Abbekerk (pauken/slagwerk) zijn 25 jaar lid en kregen een zilveren bondsspeld.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen