Fleur onderweg. Foto’s aangeleverd. Tekst Danny van Gelder

Zondagmorgen 9.40 uur in Stavoren. Fleur van Gelder springt van de boot om de oversteek te maken richting Medemblik. Een zwemtocht van 22 kilometer die voor een selecte groep zwemmers is weggelegd.

Je vraagt je af hoe men er nu toe komt. Sommige zwemmers doen het in wedstrijdvorm maar er zijn er ook die het als een prestatietocht doen. Elk jaar zijn er een stuk of 5 zwemmers die zich aan de oversteek wagen. Helaas lukt het niet iedereen om de overkant te halen. Hiervoor is een gedegen voorbereiding nodig van meer dan een jaar aan training. Maar daarvoor ben je natuurlijk ook al gestoken door het zwemvirus.

Zo ook Fleur die vanaf haar geboorte door haar vader in aanraking kwam met het zwemmen. Mee naar het zwembad “Enkhuizer Zand” in zo’n baby zwemband. Zodra het kon op zwemles in Wervershoof in “De Zeehoek” door juf Ans en Wanda. Wie heeft het daar niet geleerd? Daar is het vuur ontstoken. Alle diploma’s moesten gehaald en toen dat klaar was werd er een groepje samengesteld om met elkaar te blijven trimzwemmen. Ondertussen was Fleur in de zomermaanden altijd te vinden in ons eigen zwembad “De Weid”. Samen met vriendinnen maar ook al wat banenzwemmen met haar vader. Het banenzwemmen werd steeds serieuzer en toen Fleur ging studeren in Groningen vanaf haar 18e sloot ze daar aan bij een zwemclub. Aan de techniek werd geschaafd en het plezier nam alleen maar toe. De afstanden die ze begon te zwemmen werden ook steeds groter.

Inmiddels is de studie afgerond en woont Fleur al 2 jaar in Leiden. In Leiden wordt er uiteraard ook weer gezwommen maar nu werden er doelen gesteld. Eerst maar eens 5 kilometer proberen. Dat is in zwembad de Weid 200 baantjes van 25 meter! |Toen dat gehaald werd moest de 10 kilometer er aan geloven. Met zo’n afstand komen er andere dingen om de bocht kijken zoals voeding en drinken. Je verbrand enorm veel energie en vocht met zwemmen dus dat moet goed aangevuld worden. Toen ook de 10 kilometer was behaald werd er naar een volgende uitdaging gezocht.

Het open water zwemmen in een meer met een groepje liefhebbers werd het. Dat kan met een goed pak bijna het hele jaar door. Dus een pak gekocht en vervolgens ook daar het plezier in gevonden. Maar na de 10 kilometer in een zwembad en natuurlijk haar jeugd in Andijk aan het IJsselmeer, is het idee begonnen om het IJsselmeer over te zwemmen.

Uiteraard volgde Fleur de prestaties van Maarten van der Weijden met zijn elfstedenzwemtocht. Ze kwam toen op het idee om de stoute schoenen aan te trekken en de trainer/begeleider van Maarten te contacten of hij haar in deze prestatietocht kon begeleiden. Marcel van der Togt begeleid mensen die hun grenzen willen opzoeken op sportief gebied. Marcel en Fleur hebben voor de overtocht samen een schema opgezet van ongeveer een jaar aan diverse trainingen waarbij bepaalde doelen moesten worden gehaald.

Fleur wist haar tempo goed vast te houden.

Afgelopen zondag 7 augustus 2022 was het dan zover. In de ochtend vertrokken we met de auto richting Stavoren. Daar stapte Fleur op de boot bij Marcel (begeleider), Tim en Anne (schippers). Fleur haar vriend en vader waren mee voor de mentale ondersteuning. In de havenmond van Stavoren sprong Fleur van de boot en begon ze aan de grote oversteek. Ze kwam al snel in een goed ritme terecht. Het weer had niet beter gekund. Een kalm IJsselmeer en weinig tot geen wind met een heerlijk zonnetje.

Ongeveer elk 45 minuten een korte stop voor eten en wat drinken en coaching van Marcel. Fleur hield haar ritme goed vast. Ook van vermoeidheid was er geen teken te bekennen. Leuk om te weten dat er halverwege een boei ligt ter markering. Fleur hield haar ritme goed vast en toen de boei was gepasseerd kon het aftellen echt gaan beginnen. Dan moet je nog wel 11 kilometer zwemmen! Ze voelde zich goed.

Met het opdoemen van Medemblik aan de horizon komt deze echter maar langzaam dichterbij. Fleur zwemt over een grote afstand ongeveer 3 kilometer per uur dus elke kilometer duurt 20 minuten. In de verte zien we al mensen staan op de kade. Vrienden en familie hebben zich in middels in Medemblik verzamelt om haar het laatste stuk aan te moedigen. Wat een feest. In de haven moet er dan nog een kleine 500 meter afgelegd worden terwijl je denkt dat je er al bent. Dat duurt dan nog 10 minuten maar met al dat publiek is dat prachtig. Ze tikt aan en wordt op de kant gehesen ná 7 uur en 8 minuten zwemmen. Wat een topper! Op de kade wordt ze door iedereen gefeliciteerd. Ook krijgt ze van Marcel van der Togt een speciale medaille die hij voor deze prestatietocht heeft laten maken door zwemlegende Irene van der Laan.

De aankomst in Medemblik

Tijdens het nuttigen van een borreltje bij Café Brakeboer werd Fleur nog verrast door Jack Brakeboer. Jack is jarenlang organisator en deelnemer geweest van deze zwemoversteek en heeft voor elke West-Fries die de oversteek maakt nog een speciale herdenkingstegel. We kijken allemaal trots terug op deze zeer geslaagde dag.