dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Francien Buwalda maakt tuinbeelden

Van beton maakt Francien Buwalda beelden om in de tuin te plaatsen. “Beelden maken zie ik echt als mijn hobby. Natuurlijk ik kan ze niet allemaal in mijn eigen tuin kwijt, dus verkoop ik ze ook. U vindt mij op markten en braderieën, maar ook gewoon aan huis verkoop ik beelden,” vertelt Francien.

Oude hobby opgepakt
“Het zal ongeveer twintig jaar geleden zijn dat ik een familielid bezig zag met het maken van betonnen beelden. Dat vond ik zo leuk, dat wilde ik zeker eens proberen. Met een goede uitleg en de juiste materialen ging ik aan de slag. Jarenlang heb ik met veel plezier mijn hobby uitgeoefend.” Francien vertelt verder: “Toen de kinderen kwamen veranderde mijn leven en belandde de hobby ergens achter in de schuur. Het is pas sinds een klein half jaar dat ik het weer heb opgepakt. Nu geniet ik weer volop van mijn hernieuwde hobby.”

Arbeidsintensief proces
Het maken van een beeld begint met een voorbeeld waar een latex mal van gemaakt moet worden. “Dat is een geduldig werkje. Het voorbeeld wordt voorzien van ongeveer 3 lagen latex. Dan moet het drogen voordat er weer drie nieuwe lagen op kunnen. Uiteindelijk heeft een mal zo’n twintig lagen latex nodig voordat hij stevig genoeg is, daar ben ik zeker een week mee bezig.”

Betonmixen met de hand
“Fysiek zwaar is het maken van het beeld niet. Het maken van het beton is dat wel. Voorheen deed ik dat met een speciale mixer aan de boormachine, maar nu doe ik het met de hand. Zwaar, maar de spetters vliegen nu niet meer in het rond!” aldus Francien. Om het betonnen beeld in de gewenste vorm te krijgen is er naast de latex mal ook een purschuim mal aan de buitenzijde nodig. “En geduld. Je moet de mal pas verwijderen als het beton droog genoeg is, maar nog niet te droog. Hoe snel dat is, hangt af van het weer. ’s Zomers buiten of zoals nu binnen in de woonkamer. Het is een kwestie van proberen en er gevoel mee krijgen.”

Likje verf fleurt alles op
Beton is saai grijs. “Met speciale verf voor buiten geef ik de beelden een kleurtje. Zo komen details als haren of veren ook beter uit. Alle beelden en dus ook de verf is geschikt voor buiten. Zo heeft u er weinig onderhoud aan en wel lange tijd plezier van.”

Verkoop op markt, braderie en aan huis
Wie met de paasdagen een gezellig mandje met kippen of een paar schattige paashaasjes in de tuin wil zetten kan komen naar één van de markten, zoals met Paasvee in Schagen (21 maart) of op 7 april naar de Doe-Dag in Wervershoof. “Er is inmiddels een leuke voorraad en dus genoeg keus voor iedereen. Naast de kippen en haasjes heb ik ook poesjes en hondjes en ben ik nu bezig met ganzen. Verder heb ik onder andere kikkers voor langs de waterkant.” U kunt ook bij Francien langs op de Fruittuinen, Nanne JanszGrootstraat 3 te Andijk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen