maandag 4 maart 2024
spot_img

Francis van der Schaaf en haar missie

In het dagelijks leven controleert Francis, als medewerker brandweerzorg namens Veiligheidsregio NH Noord, onder meer scholen en horeca. Al haar vrije tijd besteed zij aan de vrijwillige brandweer Enkhuizen en vooral de zwerfhonden in Roemenië.

Wat in 2016 begon met het verzamelen van spullen voor een Roemeens asiel, draaide in 2021 uit op €40.000 euro inzamelen voor een eigen asiel in Roemenië. “Ik rolde er toevallig in. Op Facebook las ik een oproep van iemand die oude handdoeken, kussens en zakken voer vroeg om mee te geven voor honden in Roemenië.”

Sponsoren gezocht
“Ik kwam via via terecht bij een gemeente-asiel midden in de bergen, in Vatra Dornei, in het noorden van Roemenië. Sponsoren vinden was het belangrijkste wat ik vanuit Nederland kon doen. In de afgelopen 5 jaar hebben we veel maandelijkse sponsoren gevonden, zodat we de ongeveer 100 honden in het asiel kunnen voorzien van goed voer, medicatie en medische zorg. Als een hond ziek is of aangereden op straat kan deze gelijk naar de dierenarts. Daarnaast helpen we ook katten welke gered zijn van de straat en bij opvanggezinnen in Roemenië verblijven.”

Opgesloten
“In 2017 ben ik voor de eerste keer naar het asiel geweest. Als je daarbinnen komt lopen weet je niet wat je ziet. Op foto’s lijkt het zo groot, maar de werkelijkheid viel enorm tegen. Houten, open hokken en soms vijf honden in één hok. Zonder gras onder hun pootjes of ruimte om te rennen. Dag in, dag uit opgesloten. Sommige al 10 jaar! Inmiddels hadden een aantal mensen uit Nederland aangeboden me te helpen. We zijn adopties gaan regelen door in Nederland en België adoptanten te zoeken. Ondanks dat het veel vrije tijd kost, is het fantastisch om te zien hoe de honden het in hun huisje doen.”

Sterilisatiecampagnes
“Omdat het verzorgen van voer, medicaties en adopties het probleem van zwerfhonden en katten niet oplost, zijn we al snel begonnen met het organiseren van sterilisatiecampagnes. We kwamen in contact met goede artsen. Bewoners konden op onze kosten hun eigen dieren of dieren van de straat laten steriliseren. Inmiddels hebben we een goede plaatselijke arts gevonden en gaat het steriliseren non-stop door. De afgelopen 2 jaar hebben we al 1432 dieren op onze kosten laten steriliseren. Dit voorkomt pas meer leed!”

Start eigen hondenopvang
“Omdat de ‘rescuer’ vaak voor een vaste poort staat, de medewerkers in dienst van de gemeente gewonde dieren niet helpen, ze niet socialiseren en ze veelal aan hun lot over laten, besloten we dat dit anders moest. De enige oplossing hiervoor is zelf een opvang te beginnen. In 2019 waren we met een groep vrienden en collega’s van brandweer Enkhuizen naar het huidige asiel geweest om nieuwe hokken te bouwen en deze mannen beloofden ooit weer mee te gaan als het nodig was. Nu is het moment daar. We zijn nog bezig met de aankoop van een stuk grond, maar alles ziet er goed uit. Op 1 mei vertrekken we met 16 mensen naar Roemenië om daar het eerste hondenverblijf neer te zetten. Naast collega’s van de brandweer gaan ook 2 ex brandweerlieden mee, waaronder mijn vader. De dochter van een brandweerman, een vriendin, mijn schoonouders en mijn oom Meindert Homan met een vriend. De 14 vliegtickets hebben we op eigen kosten geboekt om daar een week lang de handen uit de mouwen te steken. Meindert zal samen met Rens Oud een paar dagen eerder naar Vatra Dornei vertrekken omdat ze de reis met de motor gaan maken.

Donaties
“We gaan al aardig richting het streefbedrag voor de bouw van het eerste hondenverblijf, maar na deze bouw zal het niet stoppen. Er moet nog een hondenverblijf, pupverblijf en een kattenverblijf komen in de toekomst. We willen een plek creëren voor ongeveer 100 honden en 20 katten. Voor de komende maanden het belangrijkste dat we €40.000 inzamelen om te kunnen beginnen. Iedereen die het leuk vindt, kan alles volgen via onze Facebookpagina ‘Wish for romanian dogs’. Wil je helpen onze Roemeense droom voor de honden en katten uit te laten komen, zodat ze er straks warm en droog bij zitten? Doneren kan via Stichting Care 4 shelter dogs op rekening NL11 RABO 0317386670 ovv Roemeense droom. Zie ook https://gofund.me/292456b19 en Care4shelterdogs.nl

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen