donderdag 12 september 2024
spot_img

Fysio-WFO helpt u bij klachten of problemen bij bewegen

We willen u de komende maanden informeren over diverse aandoeningen aan de hand van patiëntvoorbeelden en wat we daar aan kunnen doen. Deze week:
Fysiotherapie bij voorste kruisbandreconstructie

Het is half augustus 2020 als een 16-jarige voetballer zich meldt in de praktijk met een nieuwe voorste kruisband. Ondanks de coronasituatie worden er gelukkig nog voorste kruisband reconstructies uitgevoerd. Bij een voorste kruisbandreconstructie wordt de gescheurde kruisband opgeruimd en wordt er een ‘nieuwe’ gecreëerd d.m.v. een pees van de hamstring of de bovenbeenspier.

De 16 jarige jongen heeft een nieuwe kruisband in de linkerknie welke is gemaakt van de hamstring pees. Hij is een voetballer van de plaatselijke trots V.V.W. Tijdens ons eerste gesprek vertelt hij mij dat hij 1,5 jaar terug tijdens een voetbalwedstrijd een rare beweging maakte met de knie. Pas een tijd later kreeg hij last van de knie en na een doorverwijzing van de huisarts kwam aan het licht dat zijn voorste kruisband in de linkerknie niet meer intact was. Hierdoor ervaarde de jongen instabiliteit en pijn tijdens het sporten. ‘Het voelde alsof ik geen controle meer had over mijn eigen knie, een heel vreemd gevoel!’

Vervolgens is hij op 17 augustus geopereerd en start de revalidatie. Ik geef aan dat een revalidatie negen maanden gaat duren. Dit is best een lange periode, maar de jongen tegenover me had zich al een beetje ingelezen op het internet. Vervolgens verklaar ik waarom het zo lang duurt: ‘De nieuwe kruisband moet vast groeien aan het boven- en onderbeen, waar hij is ingeboord. Voordat dit goed en stevig aan elkaar gehecht is gaat daar gemiddeld genomen een periode van ongeveer 6 maanden overheen. Vanaf dan is het verantwoord om de knie weer op te gaan trainen naar een sport specifiek.’ Hij geeft aan dat hij het begrijpt en snapt dat hij geduld moet hebben. Zijn doelstelling is uiteindelijk om weer te kunnen voetballen met een krachtige en betrouwbare knie.

Na het uitspreken van deze motiverende doelstelling zijn we aan de slag gegaan. In de eerste fase na de operatie is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de knie zover mogelijk kan buigen en strekken. Je wilt dat de knie zo snel mogelijk wordt blootgesteld aan de taken die je in de toekomst van het gewricht verlangt. Want hoe eerder je daarmee start, hoe makkelijker het wordt opgepakt door het lichaam. Uiteraard altijd rekening houdend met het genezingsproces. Daarnaast wordt de patiënt aangeleerd om overweg te kunnen met de krukken. Zodra de knie het toelaat wordt gestart met lichte krachtoefeningen, zoals de knie strekken tegen weerstand in, of het opstaan en weer gaan zitten in de stoel. Een soort van veredelde squat.

Vanaf week 6 mogen de krukken aan de kant en wordt de kracht en stabiliteit training uitgebouwd. Daarbij wordt de focus gelegd op de bovenbenen, billen en core stability. De fysiotherapeut probeert een zo breed mogelijk assortiment aan oefeningen aan te bieden om de patiënt uit de dagen en om de training zo aantrekkelijk mogelijk te maken. Wanneer de patiënt vier maanden postoperatief erop heeft zitten mogen er ook sprong vormpjes worden toegevoegd. Hierdoor wordt al een fundament gebouwd voor de sportspecifieke revalidatie.

Vanaf zes maanden start de laatste fase; het klaarstomen van de sporter om weer te kunnen participeren in zijn/haar sport. Inmiddels zit de hierboven genoemde jongeman op acht maanden postoperatief en gaat hij als een ‘trein’. De knie functioneert naar behoren en we hebben nog één maand om de puntjes op de ‘i’ te zetten. Ik heb er dan ook alle vertrouwen in dat dit hele dikke vette punten op symbolische letter worden.

Heeft u naar aanleiding van dit artikel vragen, kunt u contact opnemen met Fysio-WFO:
0228-582270
groepspraktijken.wfo@planet.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen