dinsdag 23 juli 2024
spot_img

Geboren uit een woelig Koninginnefeest

31 augustus 1921 was het Koninginnefeest op het land van C. Schuurman een zootje. Lol en pret, jongens en meisjes door elkaar. Hossen en vliegen zó erg, men zat met de handen in het haar. Ook ‘s avonds op de weg bleef het nog lang rumoerig. Wat moet dat worden?

Een aantal Friese jongens meenden het antwoord te weten: er is geen muziek. Bij ons in Friesland hebben ze een fanfare, die speelt en marcheert door het dorp. Daar gaat alles achteraan en luistert ernaar en dan is het lang niet zo’n losse boel. De Andijkers waren wel voorstander van dit plan en zo is muziekvereniging Sursum Corda ontstaan: geboren uit een woelig Koninginnefeest!

Op 28 januari 1922 was de oprichting een feit. 25 mannen waren aanwezig en 20 mannen hebben hun handtekening gezet en beloofd een christelijk fanfarekorps van de grond te krijgen. Ze hebben er veel voor moeten doen, maar het is gelukt. Instrumenten gekocht en uitgedeeld. Maar… toen wisten ze niet wat ze er mee moesten doen. Want als ze op een instrument gingen blazen, kwam er geen geluid uit. Met behulp van een paar deskundigen waren er na een week toch een aantal die een octaaf konden halen. Sursum Corda was geboren: ‘de harten gingen omhoog’.

Het doel van de nieuwe muziekvereniging was: ‘om aan feestelijke gelegenheden een beter karakter te geven.’ Het Koninginnefeest op 31 augustus 1922 werd één groot feest en Sursum Corda was van de partij!

Tot op de dag van vandaag is dit een jaarlijks terugkerend optreden.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen