Tobias gaat ook dit jaar de Alpe d’Huez op. Foto aangeleverd

Andijker Tobias Spruit (16) zit in het eindexamen jaar van de school voor speciaal onderwijs ‘De Rede’ in Lelystad. Met school doet hij mee aan het project ‘Flevoland Fietst Tegen Kanker (FFTK). Dit geeft scholieren een unieke kans om een geweldige prestatie te leveren, voor zichzelf maar ook voor anderen.

Samen met klas- en school genoten bedwingt hij in mei 2023 de bekende Franse berg ‘de Alpe d’Huez’. De deelnemers gaan één keer de berg op. De andere dagen van de week zetten zij zich in door vrijwilligerswerk te doen. Boven op de berg is team ‘Kakketoe’ actief: zij houden met veel plezier de wc’s schoon. Tijdens de dag waarop ‘de Alp du Zes’ wordt gereden staan deze jongeren in de bochten op de berg om ervoor te zorgen dat het voor iedereen veilig is om te fietsen of aan te moedigen.

Deelname verzekerd
Een fiets werd gesponsord vorig jaar- Tobias zijn eerste jaar dat hij de berg bedwong – door Makelaar Kuin. Op deze fiets zal Tobias wederom de berg op gaan. Inmiddels is hij volop in training. Mocht er iemand zijn die de fiets van Tobias een onderhoudsbeurt wilt doneren, dan hoort hij dat graag. Tot aan de dag van vertrek zal er veel aandacht aan dit evenement worden besteed. Zo worden er diverse acties gehouden om geld op te halen. De dinsdag voor kerstmis was er op school een kersmarkt georganiseerd en is er € 2000,00 opgehaald.

In de Andijker
Inmiddels is Tobias al volop in training, het is een flinke klim die berg op. Vorig jaar heeft hij meerdere malen met zijn opa en buurman getraind. Beide gaven aan dit ook dit jaar weer te willen doen. Samen trainen is ook gezelliger dan alleen! “De Andijker die aandacht geeft aan mijn actie, geeft veel publiciteit en zal hopelijk ook sponsoren opleveren. Iedereen die mij wil sponsoren, elk bedrag is welkom, wil ik bij voorbaat alvast bedanken,” vertelt Tobias.

Geweldige ervaring
Vorig jaar was een onvergetelijke ervaring en Tobias twijfelde dan ook geen moment toen de inschrijving werd geopend. Hij wil opnieuw de berg op! “Het is een hele bijzondere manier om je zo in te kunnen zetten voor het goede doel. Dat doen we niet alleen op de zondag dat we de berg op fietsen, maar de hele week zetten we ons hiervoor in.”

Daadkracht tegen kanker
Kanker is een ziekte die velen, direct of indirect, treft. Deze genadeloze ziekte kost ook vandaag de dag nog veel mensen het leven. Door zelf de Alpe d’Huez te beklimmen en daarmee geld op te halen voor onderzoek tegen kanker, wordt machteloosheid omgezet in daadkracht. Dit jaar is de 10e editie van FFTK.

Wie Tobias wil steunen kan contact opnemen met zijn moeder Marije via e-mail marijespruitdirks@gmail.com.
Wie een donatie wilt doen kan naar de website https://crowdfundingvoorclubs.nl/fftk / en kiest daar de school ‘De Rede’ en klikt vervolgens op de naam van Tobias Spruit.