maandag 9 december 2024
spot_img

Geen grootste opening voor prachtige nieuwbouw Sorghvliet

Al jaren wordt er gewerkt aan de bouw van het nieuwe Sorghvliet, van plannen en bouwtekeningen maken tot aan het afwerken van de laatste details. De potten verf staan nog her en der in een hoekje, in de tuin worden bomen gepland, overal worden nog even de puntjes op de i gezet. “Het zijn de laatste loodjes. Op 22 september komen de eerste bewoners over en op de 24e september verhuist het tweede (en laatste deel) van de bewoners naar de nieuwbouw.”

Oude ansichten van Jacco Mantel

Locatiemanager Sjon Kuipers geeft ons een rondleiding door het gebouw. “Zoals je kunt zien is het op sommige plekken helemaal klaar voor gebruik en wordt er op sommige plekken nog gewerkt. De appartementen van de bewoners zijn nog ‘helemaal’ kaal en leeg.

Ik kan niet wachten tot het gebouw gaat leven en de ruimtes gevuld worden met stemmen van enthousiaste mensen.”

Entree
Bij de entree staat een feestelijke ballonnenboog klaar. “Natuurlijk hadden we graag een grootste opening gedaan. Maar gezien de huidige tijd is dat onverstandig. Dat is jammer, maar we hebben er wat op gevonden. Rondleidingen door het gebouw gebeuren nu in kleine groepjes. De entree van het gebouw geeft al meteen een heleboel prijs. “De schitterende foto van Andijk, maakt dat je je meteen thuis voelt. Door het hele gebouw heen hangen schitterende foto’s als herkenningspunt. Beneden zijn deze allemaal in het thema IJsselmeer en boven hebben we het thema Landbouw gekozen.”

Oude ansichten van Jacco Mantel

Aanbellen
De deur van de entree is altijd dicht. Er moet aangebeld worden om toegang te krijgen. “Dit is mensen hun woning, bij u thuis in het dorp staat de voordeur ook niet los voor iedereen. Daarom hebben we hiervoor gekozen. Natuurlijk hebben de bewoners zelf wél een sleutel en is er ook een extra sleutel beschikbaar voor de directe familie, maar er is geen vrije inloop.” Sjon vertelt: ”Die sleutel is er één die erg modern is. Het is een digitaal aanmeld systeem dat alleen maar tegen de melder gehouden hoeft te worden. Voor sommigen zal dit even wennen zijn. Voor de zorgverleners is er ook een mogelijkheid om met de camera te kijken wie er voor de deur staat.”

Oude ansichten van Jacco Mantel

Meer nieuwe snufjes
Het oude gebouw van Sorghvliet was -zeker voor zorgbegrippen- echt ‘oud’. Bij de nieuwbouw is rekening gehouden met de nieuwste snufjes en mogelijkheden, zodat er ook over 50 jaar kwalitatief goede zorg aangeboden kan worden op een mooie en prettige plek.” Sjon laat ons een aantal zaken zien. Zo gaan nachtlampjes in gangen en appartementen automatisch aan bij gedetecteerde beweging, zijn er mogelijkheden om met een beeldsensor (altijd in overleg) even te kijken hoe het met iemand in het appartement gaat. Overal hangt ledverlichting die zelfs met de dag meekleurt, van ochtendgloren tot het zonnigste moment, weer terug naar een avondgloed. “Moderne technieken die ons als zorgpersoneel helpen de best mogelijke zorg te bieden en die ook voor de bewoners prettig zijn hebben we door het hele gebouw zichtbaar en onzichtbaar verwerkt.”

Oude ansichten van Jacco Mantel

Persoonlijk plekje
De appartementen zijn ruim en licht. Ze zijn voorzien van een keukentje en een koelkast en er hangen- zoals dat verplicht is- brandwerende vitrages en gordijnen. Er is een aparte woonkamer, een afsluitbare slaapkamer die ruim genoeg is voor twee bedden en een riante natte ruimte. “Verder is het nu nog kaal en leeg. Mensen nemen hun eigen vertrouwde meubeltjes mee. Daarmee kunnen zij het appartement aankleden tot hun eigen plekje. Ook bij de voordeur van het appartement is een plekje waar mensen hun huis herkenbaar en persoonlijk kunnen maken. Naast een (verlicht) huisnummer is er ruimte voor een plant, foto of beeldje. Het wort echt ‘je huis’.

Oude ansichten van Jacco Mantel

Scheiden van wonen en zorg
“Het scheiden van wonen en zorg is waar we –zeker voor de toekomst- op kunnen inzetten. Dat mensen hun bezoek ‘thuis in het appartement’ kunnen ontvangen en dat de zorg op maat ‘aan huis’ wordt geboden. De algemene ruimtes zijn daarom ingericht als ontmoetingsplekken. Met comfortabele fauteuils en heerlijke banken, met mooie schilderijen en foto’s aan de wanden. Er is zelfs een buurtkeuken op elke verdieping, waar gezamenlijk gekookt en gegeten kan worden voor diegenen die dat fijn vinden.

Van oud naar nieuw
Elke verhuizing is spannend. Voor de bewoners van het oude Sorgvliet die nu gaan verhuizen naar de nieuwe plek. Zo ook voor ons als zorgpersoneel, want er gaat best één en ander veranderen. De plannen –dat is de theorie- moeten nu in de praktijk uitgevoerd gaan worden. We hebben er ontzettend veel zin in!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen