zondag 26 mei 2024
spot_img

Gemeente Medemblik attendeert inwoners op ‘paspoortpiek’

Vanaf maart 2024 verlopen veel paspoorten en ID-bewijzen. De verwachting is dan ook dat veel meer mensen dan gebruikelijk hun reisdocument moeten verlengen. Het kan hierdoor langer duren voordat je een verlengafspraak bij de gemeente kunt maken. De gemeente Medemblik start dan ook met een campagne om te voorkomen dat mensen tijdelijk niet over een geldig reisdocument beschikken.

In 2014 werd de geldigheidsduur van paspoorten en ID-bewijzen verlengd naar tien jaar (voor kinderen bleef dit vijf jaar). Daarom moeten veel documenten vanaf 2024 worden verlengd. Mensen moeten zich hiervoor persoonlijk melden aan de publieksbalie van het gemeentehuis. Dit kan alleen op afspraak. De wachttijd voor het maken van een afspraak wordt daardoor mogelijk langer dan gebruikelijk.

Maak op tijd een afspraak
Met een publiekscampagne wil de gemeente iedere Medemblikker bereiken voor wie dit relevant is. Dit gebeurt onder meer via online advertenties op sociale media, buitenreclame en bewonersbrieven. De boodschap luidt: maak op tijd een afspraak, zodat je niet zonder paspoort of ID-bewijs komt te zitten, met een gemiste vakantie en andere narigheid tot gevolg. Ook voor diploma’s, koopaktes en dergelijke kan legitimatie vereist zijn.

Dienstverlening uitgebreid
Daarnaast wordt er aangestuurd op de mogelijkheid om andere producten online op te vragen, zoals verlenging rijbewijs, VOG en het aanvragen van uittreksels. Om iedereen op tijd te kunnen helpen, is het aantal publieksbalies uitgebreid en is het gemeentehuis ook op dinsdagavond tot 20.00 uur geopend.

Burgemeester Michiel Pijl: “Met deze campagne en de extra inzet op onze dienstverlening, willen we onze inwoners ondersteunen in de paspoortpiek. Door tijdig het paspoort of ID-bewijs te verlengen, kunnen mensen met een gerust hart op vakantie of op (werk)reis.”

Paspoortpiek
De paspoortpiek duurt naar verwachting vijf jaar. Aan de levertijd van de documenten verandert niets; afhalen kan nog steeds na/binnen vijf werkdagen. Het is ook mogelijk om het paspoort of ID-bewijs te laten toesturen. De publiekscampagne start op 4 maart en de looptijd is 2 weken (buitenreclame) en loopt online door tot eind van het jaar.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen