zaterdag 20 april 2024
spot_img

Gemeentelijk bedrijfsbezoek aan De Bosmantel “Dit initiatief past heel goed bij deze tijd”

De 4 hectare grond aan de Cornelis Kuinweg waren afgelopen najaar nog leeg. Johan Janse van De Bosmantel besloot er zijn droom te verwezenlijken met biologische tuinderij De Bosmantel. Gemeente Medemblik juicht dit duurzame initiatief toe. “Mensen willen zien waar hun eten vandaan komt”, aldus wethouder Harry Nederpelt.

In gezelschap van duurzaamheidsmedewerker Leontien Draper en opbouwwerker Sylvette Ernsting maken de wethouder en Janse een ronde over het terrein. De focus ligt op groenteplanten, met daaromheen een wilde bloemenpluktuin, kruidentuin en fruitstruiken. Janse: “Wij doen het anders, met veel aandacht voor bodemvruchtbaarheid en insecten. Zo zorgen we voor meer biodiversiteit.’’ Ook in de kas zijn er insecten voor natuurlijke bestuiving en bestrijding. Nederpelt, verantwoordelijk voor de portefeuille Duurzaamheid: “Het is belangrijk dat dit soort initiatieven op microniveau ontstaan. Kijken naar wat wél kan en zorgen dat mensen in contact komen.”


Wethouder Nederpelt maakt een ronde over het terrein met Johan Janse (r).

Back to basic
Janse heeft de afgelopen periode een toenemend aantal bezoekers zien langskomen: “Sinds maart zijn de eerste groenteplantjes te koop, van allerlei soorten sla en kool tot komkommer en tomaat. We verkopen in onze boerderijwinkel verse groente en fruit uit eigen teelt. Het is een gat in de markt, we merken dat het voorziet in een behoefte.” Ook biedt De Bosmantel groenteabonnementen en worden er zuivel, sap en honing van biologische afkomst verkocht van biologische collega-ondernemers. “Het past heel erg bij deze tijd, back to basic, en een mooie tegenhanger van de schaalvergroting in de agrarische sector”, beaamt Nederpelt, “Mensen willen heus naar duurzaam en door meerdere producten op één plek aan te bieden, faciliteer je ze hierin.”

Inspireren en samenwerken
Janse zette De Bosmantel samen met bedrijfspartner Maurits Gorter op en werkt met vele vrijwillige handen. Ook de eigenaar van het complex, mijnheer Mantel, helpt nog altijd mee. Op dit moment wordt de grond gepacht door de Stichting Grondbeheer Biologisch-Dynamische Landbouw: “Echt pionieren, maar wij willen mensen graag inspireren en iets zinvols doen”, aldus Janse. Sylvette Ernsting is onder de indruk: “Het brengt sociaal heel veel. Mensen zoeken die saamhorigheid, hier wil je bij horen. Dat zie je ook bij bijvoorbeeld buurtmoestuinen in de regio. Ik help vanuit mijn functie zoeken naar de verbinding, tussen bedrijven en klanten, maar ook tussen ondernemers onderling.” Janse staat op zijn beurt open voor nieuwe samenwerkingen en ondersteuning: “We hebben nog grotere plannen, zoals de aanleg van een voedselbos en permacultuur. Zo zouden tiny houses hier goed passen. Zover is het nog lang niet, maar hier willen we wel naartoe. Die omslag moet er komen.”
Nederpelt sluit het bezoek, na overhandiging van een goed gevuld cadeau, de Medemblik, toepasselijk af: “Wij als gemeente vinden het mooi als De Bosmantel verder tot bloei komt.”

Op www.bosmantel.nl leest u meer over het aanbod en de openingstijden, en kunt u een groenteabonnement afsluiten.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen