woensdag 17 juli 2024
spot_img

Gemeenteraadsverkiezingen: VVD

Jan Ruiter ontvangt VVD-verkiezingsprogramma van lijsttrekker Andrea van Langen

Op 14, 15 en 16 maart kiest u een nieuwe gemeenteraad. Andrea van Langen, VVD-lijsttrekker, wethouder én Andijker, is al weken op tournee met het verkiezingsprogramma. Recent was ook Jan Ruiter aan de beurt. Hoewel hij niet meer in Andijk woont is hij nog dagelijks te vinden bij zijn voormalige bedrijf aan de Cornelis Kuinweg, dat nu wordt gerund door zijn twee zoons Niels en Stef. Het bollenbedrijf is behoorlijk uitgebreid de laatste jaren, maar Jan heeft nog zijn eigen ‘hoekje’ waar hij zich ontfermt over de ontwikkeling van nieuwe soorten.

Andrea kreeg een uitgebreide rondleiding door de in vrolijk paars verlichte kas. Jan Ruiter: “Tegenwoordig lijkt het alleen nog maar te gaan over groot, groter, grootst.” Hij vindt dat ook kleine bedrijven die zich onderscheiden op basis van kwaliteit onze waardering verdienen. Jan herkent zich als oud-VVD-coryfee en LTO-voorzitter tegenwoordig niet altijd in het beleid van de landelijke politiek.

Andrea nuanceert dat: “Ik kan mij er ook niet altijd in vinden, maar lokaal kunnen we heel veel voor elkaar krijgen. Wij maken ons bijvoorbeeld sterk voor de belangen van Westfriese agrariërs. Door veranderingsvoorstellen op het verkiezingsprogramma en contacten met politici in de provincie en Den Haag kunnen we juist invloed uitoefenen. En dat is beter dan klagen vanaf de zijlijn. Enkele voorbeelden daarvan zijn over buitenstedelijk bouwen en de Lelylijn. Die hebben het verkiezingsprogramma van de landelijke VVD gehaald en staan nu ook in het coalitieakkoord.”

Vader en zonen Ruiter zijn het erover eens dat er in de gemeente Medemblik geen beter alternatief is. “Daar heb ik het programma niet eens voor nodig” aldus Jan, die niet zoveel waarde hecht aan de vele kleine lokale partijen. Hij stemt dus gewoon VVD, de partij waarvoor hij jarenlang actief was in de voormalige gemeente Andijk.

Als lijsttrekker heeft Andrea het de laatste tijd extra druk naast het wethouderschap. Sinds 2018 werkt ze aan het van de grond krijgen van meer woningbouw. Geen gemakkelijke opgave: “Er is door de vorige coalitie behoorlijk afgeschaald op bouwprojecten. Lange tijd was het heersende sentiment op het gemeentehuis dat al die huizen niet nodig waren. We hebben daar als VVD steeds tegen geageerd maar dat bleek aan dovemansoren gericht. Gelukkig is bij alle partijen inmiddels het kwartje gevallen.”
Onder Andrea’s bewind als wethouder Ruimte zagen ruim 600 woningen het licht en ca. 200 staan momenteel in de steigers. “We hebben echt een inhaalslag gemaakt, en nu willen we als VVD doorpakken met nog eens 2000 huizen. Het zal niet makkelijk worden maar je moet echt een doel stellen. Er zijn veel factoren die de bouw vertragen, zoals de provincie of partijen die als het puntje bij paaltje komt ineens een zeldzame vleermuis belangrijker vinden dan een nieuwe woonwijk.”

Deze verkiezingen gaan dus echt ergens over: kiest u voor doorbouwen of opnieuw stilstand? De ambitie van de VVD is duidelijk: doorbouwen! Op de website vvdmedemblik.nl en onze social media-kanalen vindt u alle informatie over standpunten en kandidaten.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen