dinsdag 27 februari 2024
spot_img

Genieten van de beestenboel!

Het Friese paard Eline hinnikt als ze ziet dat er volk aankomt. Rustig en statig loopt ze ons tegemoet en laat zich aaien. Zolang er geen drukte gemaakt wordt, vindt zij het allemaal prima.
De kleine Shetlander Pietertje komt met een drafje ook aangelopen. Een aai wil hij ook wel, maar zit er misschien wat lekkers bij? “Wij zijn echte dierenliefhebbers.
Als je een beetje ‘buiten’ woont en wat meer ruimte om het huis hebt, dan groeit de kudde langzaam maar zeker uit tot een heuse beestenboel,” lacht Paulien. “Toch is het zaak het wel binnen de perken te houden.”

“Het is ooit begonnen met één hond en dat werden er later een paar meer. Er kwam een heus paard en ook een vriendje voor erbij. De bijzondere Indische loopeenden kregen gezelschap van een muskus-eend en inmiddels wonen er ook twee ganzen, een aantal pauwen en wat kippen bij ons. Groot worden samen met dieren is een rijkdom. Je leert hoe je voor ze moet zorgen en van alles over de dieren. Daarbij zijn ze ook nog eens het leukste uitzicht dat we ons kunnen wensen!”

Alpaca’s verleiden
Amber en Maud nemen de tijd om de alpaca’s te verleiden. De twee dames en het ene jong zijn wat afwachtend. Ze willen wel, maar verwachten wel een beloning. Een broodkorstje blijkt niet genoeg. Met een emmer vol rammelende brokjes weet Amber ze toch zo ver te krijgen. “Deze dieren zijn redelijk mak en tam, omdat ze echt deel van onze dierenfamilie zijn, maar ze laten zich niet zomaar aaien of laat staan vastpakken! Dan kunnen ze een flinke rochel spugen om hun ongenoegen te laten blijken en ze kunnen ook flink wat herrie maken. Ze zijn net geschoren en dat is echt een vak apart. Je moet je rust bewaren en tempo maken en ondertussen heel voorzichtig met de dieren zijn, terwijl ze in je oor schreeuwen dat je ze los moet laten.” De wol van een alpaca is een holle vezel en daardoor heel bijzonder warmte regulerend.

Paard rijden
Paulien rijdt graag paard en gaat dan ook regelmatig met haar moeder een rit maken. “Ook mijn moeder heeft een Fries paard en ik heb mijn dierenliefde dan ook zeker niet van een vreemd. Ook aan mijn kinderen hoop ik die liefde door te geven, voor hun omgeving en de dieren. Amber rijdt graag een stukje op de rug van Pietertje, maar dat is een beetje een deugniet. Pietertje neemt graag een loopje met je en probeert iedereen uit. Aan de zijde van Maud laat hij zich vandaag van zijn beste kant zien. Misschien hebben de meisjes hem wel ingefluisterd dat ze dan zijn manen zullen versieren met vlechtjes, want dat gekroel maakt Pietertje erg blij.” Eline vindt het gezellig dat Maud en Amber ‘op stap’ gaan en sluit gewillig aan. Naast Maud stapt ze mee alsof ze een politiehondentraining heeft gevolgd, keurig stapt ze in het juiste tempo mee met ‘haar mensenkudde’. Het is een wonderbaarlijk gezicht hoe de dieren en de kinderen samen één geheel vormen. “Hier geniet ik van!”

Ook kleintjes worden groot
Momenteel loopt er één hond rond op het grote erf. Onstuimig dendert de pup van de één naar de ander. Niks wil zij missen van al die gezelligheid. Alleen als er een vrachtwagen met aanhanger over de weg voorbij rijdt laat zij ‘de roedel’ even alleen, om luidkeels te laten horen dat dit haar erf is. Ze is pas 10 maanden, maar nu al enorm. En er zijn meer kleintjes aanwezig. Er zitten twee kippenkuikens in een ren te wachten tot ze groot genoeg zijn om bij de rest te mogen. Een groep eendenpullen heeft buiten een ruime ren in afwachting van een duik in de vijver. Eén alpaca is drachtig en binnenkort komt er dus weer een kleintje bij is de verwachting. “Als we hier op het terras genieten met een kopje koffie en uitkijken over onze beestenboel, weet ik dat ik hier voorlopig niet meer weg wil. We genieten elke dag van onze bijzondere plek.”

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen