Ina en Jan hopen volgend jaar terug te keren op de kermis in Andijk. Tekst en foto: OdB/Andijker

Eerst even rondkijken en genieten van de bekende muziek en de knipperende lichtjes, dan kiezen welke attractie je het eerst zal bezoeken en ondertussen genieten van een heerlijke zoete traktatie. Kermis op zijn best!

Kermis vieren, daar hoort voor velen een suikerspin bij. “Jong en oud genieten van deze zoete, luchtige lekkernij. We zien hier eigenlijk alleen maar blije gezichten! We doen dit inmiddels 44 jaar en vinden het nog steeds leuk,” vertellen Jan (76) en Ina (72) Cammenga.

Kermisfamilie
Jan is de zoon uit een kermisfamilie, maar koos ervoor ‘gewoon’ werk te gaan doen. Zijn vrouw Ina kwam juist niet uit een kermisfamilie, maar rolde er gewoon in. “Een oom van ons zat met de handen in het haar en had extra hup nodig. Hij vroeg mij te komen helpen en dat heb ik gedaan. Ik vond het zo leuk, dat ik dit al die jaren ben blijven doen.” Ina vertelt verder: “Toen mijn man Jan door grote pech zijn ‘normale werk’ niet meer mocht uitvoeren, ging hij wel eens met mij mee. Dat deed hij steeds vaker en inmiddels doen we dit echt gezellig samen.”

Meer familie
“Zij die geen familie zijn, zijn dusdanige goede bekenden geworden dat het bijna net zo voelt. We springen altijd voor elkaar bij, als er hulp nodig is. Dat gaat over en weer.” De dochter van Jan en Ina Sylvia (53) heeft -samen met haar man Arjan en de kinderen-meerdere attracties en inmiddels óók een suikerspinkraam aangeschaft. Zoon John (50) koos echter voor een hele andere soort kermis. “Hij werkte eerst in het onderwijs in Amsterdam en heeft nu een baan in de ICT branche.”

Samen kunnen we het
Het zijn rare tijden. Jan en Ina hebben de afgelopen COVID periode vooral veel zorg gehad over familieleden die voor hun inkomsten echt volledig afhankelijk zijn van de kermissen. “We hebben allemaal helaas heel veel kermissen moeten missen. Op de kermissen die wél door mochten gaan was het goed geregeld. Met route aanduiding, waarschuwingsborden, bewaking en extra maatregelen zoals desinfecteermiddel/handschoenen en hesjes kan het ook gewoon op de meeste plaatsen. Gelukkig zijn er voorbeelden genoeg.”

Goede sfeer
Meestal zijn de kermisgangers zo blij dat de kermis toch doorgang heeft, dan men bereid is zich aan de maatregelen te houden. “Het is inderdaad allemaal een beetje anders, lastig ook soms. Elkaar een beetje ruimte te gunnen en met elkaar zoeken naar oplossingen maakt het ook tot een hele bijzondere en relaxte sfeer. Mensen die naar de kermis komen hebben er zin in, maken plezier en gunnen de kermisexploitanten ook wat. Kermis Andijk zal ongetwijfeld ook in het rijtje van geslaagde kermissen worden bijgeschreven. Wij hebben er in elk geval al zin in,” aldus Ina en Jan.