maandag 27 mei 2024
spot_img

Genoeg politiek in 2024

Het jaar is nog maar net begonnen, maar voor de politieke liefhebber staat al vast dat 2024 een meer dan boeiend jaar zal worden. Nog nooit waren er in zoveel landen verkiezingen als in 2024: 70 landen, waar in totaal bijna de halve wereldbevolking mag gaan stemmen. Er zijn bijvoorbeeld verkiezingen in de V.S., Rusland en Europa. En die verkiezingen hebben ook een effect op ons dagelijks leven.

Er gebeurt wat in de wereld
De politiek in Nederland heeft de neiging vooral te discussiëren over hoe om te gaan met vuurwerk, het slavernijverleden en de stikstofuitstoot per vierkante meter. Als we echter onze blik op de wereld richten, blijkt dat er wat grotere uitdagingen op ons afkomen: wat betekenen de oorlogen in Oekraïne en het Midden-Oosten voor onze veiligheid, hoe wapenen we ons tegen de toenemende effecten van klimaatverandering en waar verdienen we over 20 jaar ons geld mee zonder te leunen op olie en gas uit landen met op ’n minst dictatoriale neigingen? Uiteindelijk zijn het de antwoorden op dit soort vragen die bepalen of er in Nederland genoeg banen zijn, de boodschappen betaalbaar blijven en hoeveel woningen er gebouwd moeten worden.

Het beeld buiten is somber, dus maak het binnen warm
Als we met die bril op naar 2024 kijken, zijn veel verkiezingen voor ons allemaal belangrijk. Ik noem er een paar. Wat als Trump wint? Niet onwaarschijnlijk dat Amerika dan Oekraïne niet meer steunt, Rusland terrein wint en doorgaat met Europa onveilig maken. En Rusland zelf? De uitkomst staat wel vast (Poetin wint), maar misschien zijn er toch wat barstjes zichtbaar die de positie van Rusland verzwakken. In ieder geval blijft het guur weer rondom Europa. Dan de Europese verkiezingen in juni. Kunnen we daarvan opwarmen? Dat zou wel helpen in het belang van onze vrijheid, veiligheid en welvaart. Maar dan is het aan de politiek om deze keer wel een campagne op de inhoud te voeren en de kiezer uit te leggen wat er op het spel staat.

Bas de Wit
VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen