woensdag 11 december 2024
spot_img

Geschiedenis, groei en veranderingen van Andijk te zien op oude ansichtkaarten

In 2012 werd Nico Konijn na het oplopen van hersenletsel afgekeurd. Tot die tijd werkte hij bij metaalbewerkingsbedrijf Scherpenzeel en had nauwelijks tijd voor hobby’s. Deze nieuwe situatie maakte dat hij, binnen zijn beperkingen, andere bezigheden ging zoeken.

“Mijn vader was al jaren lid van Stichting Oud Andijk en na zijn overlijden (2003) heb ik dat lidmaatschap voortgezet. De interesse voor de geschiedenis van Andijk was er dus al een tijdje. Maar houdt mij nu nog intensiever bezig dan voorheen.”

Een klein doosje vol
Zoals elke hobby, het begint vaak klein. “Zo vond ik tussen de spullen van mijn overleden vader een klein doosje met een paar oude ansichtkaarten. De inhoud intrigeerde me. Achteraf kun je wel zeggen dat dat het begin van mijn hobby is geweest!” Nico vertelt: “Dat waren oude ansichtkaarten van andere plaatsen, zelf richt ik me alleen op Andijk. Uit verhalen weet ik dat er wel zo’n 1500-2000 verschillende zouden moeten zijn. Daarvan heb ik er ‘pas’ 500-600 in mijn bezit. Voorlopig is er dus nog speurwerk genoeg te doen.”

Overzicht verkrijgen
De oude ansichtkaarten, soms met en soms zonder handgeschreven teksten achterop, worden zorgvuldig uitgezocht en keurig in mappen opgeborgen. “Mappen vol, per straat of gebied, zodat er overzicht blijft.” Nico heeft bijvoorbeeld veel kaarten van de kerken op Andijk. “De kerk nam van oudsher een belangrijke plek in op Andijk, daar zijn veel plaatjes van. Toch zijn de kaarten allemaal verschillend, net uit een iets andere hoek genomen of met een andere tekst voorop gedrukt.”

Delen op Facebook
Leuke dingen houd je niet voor jezelf, die deel je. Zo ontstond de Facebookpagina ‘Ansichtkaarten van Andijk’. Nico glimt als hij vertelt: “Inmiddels met bijna 1000 volgers, van over de hele wereld! Elke zaterdag plaats ik een nieuwe fotokaart. Soms ook met een foto erbij van de huidige situatie. Als reactie delen mensen vervolgens zulke leuke verhalen. Het is hartverwarmend.”

Vier verschillende kappers
Verhalen te over, helaas kunnen we ze niet allemaal delen. “Er was een dame met een foto van een gebouw waar haar opa voorstond, dit zou de kapsalon van haar opa geweest zijn. In eerste instantie leek het verhaal niet te kloppen, veel rondvragen leverde niks op. Tot we een tip via de Facebookpagina kregen en opeens bleek dat een huis op de Molenweg wel heel veel overeenkomsten vertoonde met de toegestuurde prent.” Nico vervolgt: “Het toeval wil dat er net iemand naar buiten stapte die wist te vertellen dat hier inderdaad, maar liefst 4 verschillende kappers hadden gezeten.” Puzzelstukjes vormen zo een mooi beeld van het oude dorp en de veranderingen.

Op zoek naar meer
“Er moeten ongetwijfeld nog foto’s zijn van de oude middenstand, o.a. waar nu het winkelcentrum staat. Die mis ik nog. Het gaat mij echt om de gebouwen en niet om de mensen op de foto, al is het niet erg als er ook mensen op zouden staan hoor.” Nico benadrukt: “Ook al hebben ansichtkaarten de voorkeur, foto’s mogen ook. Ik zou u ook dankbaar zijn als ik ze mag inscannen als u ze niet kwijt wilt.”

Gooi niks weg!
“We willen iedereen vragen die nog oude ansichtkaarten en foto’s van gebouwen en gebeurtenissen in Andijk heeft, om die vooral niet weg te gooien. Breng ze bij de Andijker in een enveloppe of doosje tav N. Konijn en het komt hier terecht. Of stuur een e-mail naar kaartenvanandijk@hotmail.com zodat we een afspraak kunnen maken voor halen/brengen of scannen. Dan kijk ik of ze weer een puzzelstukje in de geschiedenis kunnen vormen”

Ben u geïnteresseerd in het verleden van Andijk? Volg de Facebookpagina Ansichtkaarten van Andijk (dit kan ook zonder een Facebookaccount) en wie weet heeft de pagina binnenkort wel 1500 volgers te vieren!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen