donderdag 18 april 2024
spot_img

Gezelligheidsrit door Drechterland

De vereniging ‘Vrienden van het aangespannen paard Noord-Holland’ is blij dat de gezelligheidsrit zaterdag 29 mei door Drechterland door kan gaan. Vorig jaar werd het bestuur overgenomen en de nieuwe bestuursleden werden door het coronavirus meteen gedwarsboomd in hun plannen. “Gelukkig kan en mag er langzaam maar zeker weer wat meer. De gezelligheidsrit kan dan- onder voorwaarden weliswaar- gelukkig gewoon doorgaan.”

“Op een koets of kar zitten dit jaar alleen gezinnen/huishoudens. Op het terrein bij vertrek en aankomst als ook bij de stops blijft iedereen bij zijn eigen aanspanning. Dat is jammer, want het contact tussen de liefhebbers van deze hobby maakt het juist altijd extra gezellig. Echter het virus moeten we serieus nemen en de regels moeten we met elkaar gewoon nog even volhouden en handhaven,” vertelt Henni Smit over de plannen.

Nieuw bestuur
Henni is als secretaris bij het bestuur betrokken. Samen met voorzitter Jaap Lap en penningmeester Peter Hoffer en nog drie algemene bestuursleden (Marianne Wijdenes, Ellen Wijdenes en Frans van der Blonk) zetten zij de vereniging voort. “Wij zetten ons in voor het behoud van authentiek gerei en of replica’s daarvan. We organiseren in principe driemaal per jaar een ringsteekevenement en ook meerdere keren een gezelschapsrit.”

Ringsteken
Wie deel wil nemen aan of wil komen kijken naar het ringsteken moet nog even geduld hebben. Dit is gekoppeld aan evenementen zoals de Ponydag in Hoorn, de feestweek in Beverwijk of Alkmaars Ontzet. Evenementen liggen momenteel allemaal nog stil. “Tijdens het ringsteken kan men deelnemen in een authentieke koets. Eventueel een replica of prestatiekoets kan ook. Maar moderne wagens met luchtbanden worden hierbij (vooralsnog) niet toegestaan.”

Gezelschapsritten
Vorig jaar waren de ritten gepland op Texel, door de Beemster en Wognum. Dit jaar gaat de eerste rit door Drechterland. Vanuit Venhuizen via omliggende dorpen als Hem en Wijdenes en via Oosterleek ook weer terug naar Venhuizen. Een rit van ongeveer 24 kilometer. De start is rond 10.15 uur vanaf de Oostergouw. Deelname aan deze rit is voor een beperkt aantal aanspanningen toegestaan die verplicht vooraf hebben aangemeld bij de vereniging en voor dit jaar is deze rit helemaal vol geboekt. Opgeven voor deelname kan dus niet meer deze rit!

Langs de weg
Het kijken naar de aanspanningen kan langs de weg. Op de plek van vertrek en tijdens de stop voor de lunch kan niemand langs komen. “We moeten het voor iedereen veilig houden en dit jaar kan men dus alleen langs de route een plekje zoeken om te kijken naar deze prachtige combinaties.”

Donaties en lidmaatschap
Wie de vereniging een warm hart toedraagt kan lid of donateur worden. De kosten hiervan zijn 30,- euro per jaar. Voor meer informatie kunt u contact opnemen via de website www.vapnh.nl, de facebookpagina: Vrienden van het Aangespannen Paard, Noord-Holland, of mailen aan Henni Smit via e-mailadres vapnoordholland@gmail.com.

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen