dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Gezonde geest in gezond lichaam

Ernst van der Zee Shihan is al meer dan 55 jaar actief in het budo. Hij begon bij Martin Gravestijn Shihan met Kyokushinkai karate. Gelijktijdig trainde hij bij John Bluming Shihan Kyokushinkai karate. In 1968 startte hij met Itosu ryu karatedo, Jodo van de Shindo Muso Ryu en Iaido. Geen onbekende namen voor wie weet waar we het hier over hebben!

Karate is een effectieve vechtsport. Het draait vooral om het trainen van de geest en het versterken van het lichaam. “De trainingen verbeteren uw kwaliteiten, hebben veel fysieke en mentale voordelen. Het gaat dan vooral om karakter, eerlijkheid, doorzettingsvermogen, zelfbeheersing en etiquette.”

Naar Japan
Ernst van der Zee Shihan heeft in zijn loopbaan kennis gemaakt met diverse grote Japanse Leermeesters, die hij vanaf 1984 regelmatig bezoekt in Japan. De foto’s van deze bezoeken zijn hem uiterst dierbaar en sieren de muur in de dojo. Tijdens zijn jarenlange loopbaan in de Budo heeft Ernst bijzondere dingen mogen doen. “Vijfentwintig jaar lang gaf ik trainingen aan politie en arrestatieteams, ook heb ik enkele jaren de leden van het opleidingscentrum Mobiele Eenheden getraind.”

Zijn eigen Dojo
Ernst heeft een eigen dojo, die bestaat sinds 1977. Inmiddels is deze wel verhuisd naar een nieuwe plek, aan de Industrieweg in Grootebroek. De ruimte bestaat voor een groot deel uit de speciale mat waarop getraind wordt, verder is er een kleine koffieruimte en toiletvoorziening. Ernst geeft nog altijd –en met veel passie en plezier- zelf les.

Voordelen
Bij het beoefenen van karate train je voor betere reflexen en coördinatie, zal je merken dat fysieke prestaties in allerlei activiteiten verbeteren, ervaar je meer kracht, uithoudingsvermogen en lenigheid. Het zorgt verder voor betere gewichtscontrole, is een goede cardiotraining en verbetert de balans. Mentale voordelen zijn een verbeterde concentratie, spanningsvermindering en meer vertrouwen. Verder ervaren leerlingen meer eigenwaarde en krijgen ze meer respect voor zichzelf en de mensen om zich heen. Een algeheel positievere houding tegenover het leven wordt ervaren, door meer zelfvertrouwen en zelfdiscipline.

Karatelessen
Karate is geschikt voor mannen en vrouwen, voor jong en oud, maar is het wat voor jou? Lessen zijn er voor kinderen vanaf een jaar of 5, de oudste deelnemer is nu op een leeftijd van 74 jaar. “Karate leer je alleen maar door het te doen. Je leert het niet door er over te lezen of er naar te kijken. Dus als iemand interesse heeft, zeg ik altijd: Kom eens meedoen, ervaar, proef de sfeer, kijkt of jij er bij past.”

Mail en kom langs
Wil je eens komen sfeer proeven, doe dan een keer mee. Je vindt de Umi Ryu Honbu Dojo aan de Industrieweg 46N, 1613 KV Grootebroek.

Kijk eerst eens op de website voor meer informatie over tijden en mogelijkheden:
www.umiryu.nl.

Meld je vooraf even aan door te mailen naar Ernst van der Zee Shihan,
e-mail: info@ernstvanderzee.nl.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen