dinsdag 25 juni 2024
spot_img

GLASVEZEL BUITENGEBIED MEDEMBLIK STAP DICHTERBIJ 
MET SAMENWERKINGSOVEREENKOMST

Gemeente Medemblik heeft met glasvezelexploitant FiberNH een samenwerkingsovereenkomst voor de aanleg van een glasvezelnetwerk. Hierdoor is er een concreet aanbod voor de beoogde achthonderd huishoudens en bedrijven in het buitengebied, die nu nog een gebrekkige internetverbinding hebben.

Het buitengebied van Medemblik kampt al jaren met een slechte internetverbinding. Dit heeft gevolgen voor zowel het bedrijfs- als gezinsleven. Wethouder Harry Nederpelt: “Traag internet en het bedrijfsleven gaan niet goed samen, dat moge duidelijk zijn. Ook hoorde ik verhalen waarbij studerende kinderen een extra reden hadden om niet meer thuis te blijven wonen”. Met de komst van glasvezelinternet zullen deze problemen tot het verleden behoren.

FiberNH legde al eerder een succesvol glasvezelnetwerk aan in de Noordoostpolder te Flevoland en is nu officieel als preferred partner benoemd. Een belangrijke voorwaarde uit de samenwerkingsovereenkomst is de financiering. FiberNH zet definitief de schop in de grond wanneer minimaal vijftig procent van de achthonderd aansluitingen zich vooraf registreert.

De aanleg van glasvezel in het buitengebied is een dure aangelegenheid. Vandaar dat de aanleg niet zonder bijdrage van de inwoners mogelijk is. Afnemers van het toekomstige snelle internet krijgen de keuze om bovenop het abonnement maandelijks een vastrechttoeslag te betalen (20 euro), of deze éénmalig af te kopen (1.950 euro). Dat lijkt een hele investering, maar extra kosten voor aansluitingen in het buitengebied zijn niet ongewoon. Bovendien betalen deze bewoners nu ook al extra kosten voor hun huidige internetverbinding. De investering loont dus. De snelheden die FiberNH op hun netwerk garanderen variëren in verschillende abonnementsvormen tussen de 150 en de 1.000 MBit/s. Glasvezelinternet zal naast de snelheid ook bijdragen aan een stabiele verbinding die klaar is voor de toekomst.

De samenwerkingsovereenkomst is tegelijkertijd ook het startsein van de campagne waarmee de glasvezelexploitant de benodigde toekomstige abonnees gaat inventariseren. “Met het huidige aanbod wat naast kwalitatief ook nog eens economisch gedekt is, ga ik ervan uit dat we ruim over de minimaal gestelde vijftig procent gaan uitkomen” aldus wethouder Harry Nederpelt.

FiberNH heeft de intentie om in meerdere gemeentes in de provincie Noord-Holland het buitengebied te voorzien van glasvezelinternet. De gemeente Medemblik is de eerste gemeente die van start gaat met FiberNH. Binnen afzienbare tijd zal het concrete aanbod op de website van FiberNH te vinden zijn, waarna bewoners zich kunnen intekenen voor een aansluiting. We informeren bewoners en ondernemers hier vroegtijdig over.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen