Foto aangeleverd

De zon schijnt, je zit lekker buiten een kop koffie te drinken en je geniet van de eerste bloemen die alweer beginnen te bloeien. Verwen je tuin extra door de aarde te verrijken met een supergrondstof: compost! Deze supergrondstof maakt HVC van jouw ingeleverde gft & etensresten. Etensresten, uitgebloeide bloemen en koffieprut vormen namelijk de basis voor compost. Om je te bedanken voor het scheiden van gft & etensresten bieden HVC en de gemeenten tijdens de Compostdag op 30 maart gratis compost aan!

Gratis scheppen
Tijdens de Compostdag op zaterdag 30 maart kan je tussen 08.00 tot 15.00 uur gratis compost ophalen bij HVC in Middenmeer (Koggenrandweg 1). Jouw gft & etensresten vormen de basis voor compost en groen gas. Je kan een aantal zakken of een aanhanger meenemen om het compost in te vervoeren.

20 kilo compost uit een volle gft-bak
Iedere volle gft-bak van 140 liter staat gelijk aan zo’n 15 tot 20 kilo compost. Door compost te vermengen met tuinaarde verbetert de structuur van de grond en zorgt dat de grond regenwater goed kan opnemen. Bovendien activeert compost het leven in de bodem en slaat het voedingsstoffen voor planten op. Ook gaat compost bodemziekten tegen.
Gft heeft waarde!
Een gemiddeld huishouden heeft 160 kilo gft per jaar. Een deel daarvan belandt in de gft-bak. Maar er beland ook nog een groot deel in de restafvalbak, en dat is zonde. Want een volle gft-bak levert voldoende groen gas om 21 dagen lang mee te koken of bijna een dag het huis mee te verwarmen. Naast compost van gft & etensresten kan er ook van jouw grof tuinafval compost worden gemaakt. Drie kruiwagens grof tuinafval staan gelijk aan zes zakken compost. Lever grof tuinafval daarom in bij het afvalbrengstation.

Meer informatie
De compostactie van HVC vindt plaats op zaterdag 30 maart van 08.00 tot 15.00 uur bij de vergistingsinstallatie in Middenmeer (Koggenrandweg 1,1775 RG). Inwoners van gemeenten Hollands Kroon, Drechterland, Enkhuizen, Hoorn, Koggenland, Medemblik, Opmeer, Stede Broec mogen gratis compost komen scheppen. LET OP: Het is verplicht om een aanhanger af te dekken met een zeil of net. Hierop staat een forse boete als je dit niet doet. Meer informatie over gft & etensresten en het scheiden van afval vind je op www.hvcgroep.nl/gft. Op www.compostdag.nl is meer informatie over de compostdag te vinden.