maandag 22 april 2024
spot_img

Gratis Rondleidingen Stoomgemaal Vier Noorder Koggen

Zaterdag 11 september is het Nederlands Stoommachinemuseum tijdens Monumentendag gratis toegankelijk voor bezoekers en kun je kennismaken met het bijzondere Nederlands Cultureel Erfgoed. Het museum is sinds 1985 gevestigd in het voormalig stoomgemaal Vier Noorder Koggen uit 1869, één van de oudste nog intacte stoomgemalen van ons land. Museummedewerkers Rob Bes en Hans Walrecht verzorgen zowel zaterdag als zondag instap-rondleidingen om 11.00, 13.00 en 15.00 uur, met als focus niet de machines, maar de monumentale gebouwen.

Al vanaf de Middeleeuwen werd aan de Oosterdijk via sluisjes die bij eb opengingen water geloosd op de Zuiderzee. In 1564 was de bodemdaling zo erg geworden dat het waterschap Vier Noorder Koggen een aantal molens liet bouwen die eerst in het binnenland stonden en later verplaatst werden naar de Oosterdijk. In 1564 stonden er 7 molens, een krappe 300 jaar later waren er totaal 24 molens nodig, waarvan er 15 aan de Oosterdijk stonden. Doordat de bodem bleef dalen en het water steeg én er ook lang niet altijd genoeg wind was om de molens te laten draaien, besloot het waterschapsbestuur in 1866 dat er een hulpstoomgemaal moest komen om de molens te ondersteunen. Boote de Vries, zoon van een molenbouwer, werd aangetrokken om deze klus te klaren. In 1869 trad het gemaal voor het eerst in werking bij het droogmalen van de polders.

Wil je meer weten over de geschiedenis van de molens en het stoomgemaal Vier Noorder Koggen? Kom dan naar de gratis rondleidingen en bezoek onze tentoonstelling ’Pompen voor de Polder’.
Het museum is beide dagen onder stoom. Je kunt de stoommachines in werking zien waaronder de indrukwekkende pompinstallatie van het gemaal.
www.stoommachinemuseum.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen