maandag 15 juli 2024
spot_img

GroenLinks Medemblik In gesprek met Ria Manshanden, Bart Huisman en George van Keulen.

Bart
Klagen over iets zonder oplossing aan te dragen?
Stemmen op een partij terwijl je niet eens weet waar die voor staat?
Dat was voor Bart Huisman één van de redenen om zich sinds enkele jaren actiever in te gaan zetten binnen de politiek.
“Omdat je zaken vanuit verschillende standpunten kunt bekijken en aan elke beslissing (verstrekkende) consequenties zitten, vind ik burgerparticipatie belangrijk.”

George
Voor George van Keulen was de klimaatdiscussie eigenlijk de trigger die hem politiek actief maakte. “Dat én de ongelijkheid tussen arm en rijk, tussen de mensen die nauwelijks rond kunnen komen en de zakkenvullers,” vertelt George.
Ook George is inmiddels al enige jaren actief binnen GroenLinks.
Ria
Ria Manshanden zit langer namens GroenLinks in de gemeenteraad van Medemblik (voorheen die van Andijk) en kent ‘de werkwijze’ inmiddels goed.

“Dit is mijn derde raadsperiode. Politiek is een kwestie van geduld hebben en begrip opbrengen, van de lange adem en de juiste procedures volgen. Alleen dan kun je bereiken dat papieren vraagstukken echt van waarde worden en tot beleid leiden.”

Meepraten, meedenken
Ria: “Vanuit huis heb ik altijd al mee gekregen dat je mee kunt praten en mee kunt denken, maar dat het ook belangrijk is om mee te doen.
De landschapsverrommeling in en rondom Andijk was mij een doorn in het oog en misschien wel dé aanleiding om actief te worden in de politiek.
De partij waar ik me het meeste bij thuis voelde was GroenLinks en daar ben ik gestart als commissielid. Punten die we ter tafel wilden brengen en waar ik me samen met de anderen sterk voor heb gemaakt zijn o.a. de discussie over landschapswaarde aanzwengelen en op laten nemen in beleidsplannen. Ook biodiversiteit in het groenbeheer van de gemeente is zo’n punt. Daarnaast maken wij ons sterk voor ‘stilte en duisternis’, we willen iets doen tegen geluidsoverlast en lichtvervuiling in de regio.

Wegwijs maken
“Wij kunnen niet alles oplossen, wel kunnen we mensen wegwijs maken,” vertelt Bart. “Naast onze besluitvormende taak, hebben we ook een controlerende taak.
Maar zeker ook de taak om individuen wegwijs te maken, als zij met politieke vragen worstelen. George vult hem aan: “Mensen ervaren steeds meer overlast.
We hebben kunnen concluderen dat de controle vaak moeilijk is of te wensen overlaat. Dan kun je mensen aanspreken op hun eigen verantwoordelijkheid, bijvoorbeeld ondernemers.

Als je dat op een open manier start, blijken veel mensen mee te willen werken en denken in oplossingen.”

Politiek is van iedereen
Ria: “De politiek wordt steeds complexer, steeds drukker ook. Er zijn steeds meer organisaties betrokken bij besluiten en ook komt er steeds meer burgerparticipatie.
Dat is goed, maar vraagt best veel van de mensen in de Raad. Om het goed te kunnen doen heb ik mijn werk als kunstenaar tijdelijk geparkeerd. Mensen hebben mij gekozen en dat is een grote verantwoordelijkheid die ik serieus neem. Samen met mijn commissieleden Bart en George blijven wij alert op onze belangrijke taak.”

Politieke besluiten hebben (vaak verstrekkende) gevolgen voor iedereen in de gemeente. Daarom is het belangrijk uw stem te laten horen en te weten wie uw stem verdient.

De mensen van de (gemeente)politiek, wie zijn dat eigenlijk?
Wat drijft ze en wat willen ze bereiken.
De komende periode komen de columnisten namens
GroenLinks, VVD, ChristenUnie en BAMM aan het woord.

Wilt u inhoudelijk reageren op deze tekst van GroenLinks
doe dit dan rechtstreeks aan de partij via:

ria.manshanden@raadmedemblik.nl.

Reacties worden niet geplaatst in de Andijker.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen