dinsdag 27 februari 2024
spot_img

Groot alarm voor schip met lekkage midden op IJsselmeer

Woensdagmiddag 27 oktober zijn er meerdere reddingboten en vliegende eenheden gealarmeerd voor een schip met lekkage, midden op het IJsselmeer. Uiteindelijk hebben de vrijwilligers van KNRM Medemblik en KNRM Andijk het schip gevonden en leeggepompt waarna het veilig naar de haven van Medemblik is begeleidt.

Even voor 16.00 uur kwam er woensdagmiddag een verontrustende melding binnen bij de Nederlandse Kustwacht. Er was een schip onderweg van de Stavoren naar Medemblik die water maakte. De precieze locatie was niet bekend, maar er kwam wel zoveel water binnen dat de opvarenden zich klaarmaakten om het schip te verlaten. Vanwege de onduidelijkheid van de positie en de ernst van de melding zijn naast de reddingboten van KNRM Medemblik en KNRM Andijk, ook de reddingboten van KNRM Enkhuizen en KNRM Hindeloopen gealarmeerd. Evenals een kustwachtvliegtuig en SAR helikopter.

Ongeveer een kwartier na de melding kwam reddingboot Bernardine van KNRM Medemblik ter plaatse. Het schip, een motorsleper van ongeveer 9 meter, bevond zich toen ten noorden van het Vogeleiland de Kreupel, midden op het IJsselmeer. Bij aankomst is er een opstapper overgezet om de situatie op te nemen. De twee opvarenden maakten het goed, maar eentje wilde wel graag van boord en is overgezet op reddingboot Bernardine. Ondertussen was reddingboot ’t Span van KNRM Andijk ook ter plaatse. Zij hebben nog een opstapper met een bergingspomp overgezet. Hiermee kon het overkomende en binnenkomende water voldoende weggepompt worden. Het schip is op eigen kracht doorgevaren naar de Pekelharinghaven van Medemblik onder begeleiding van de twee reddingboten. De overige eenheden konden toen weer terug naar hun station.
Veilig afgemeerd in de haven van Medemblik was de ergste lekkage onder controle en konden de gegevens opgenomen worden.

- Advertisment -spot_img

Meest gelezen laatste 7 dagen