woensdag 11 december 2024
spot_img

Handen geven

Weet u nog wie u als laatste de hand gaf?
Het was de eerste coronamaatregel die werd afgekondigd: geen handen schudden bij een begroeting.
Ik kan er nog steeds niet aan wennen, het voelt afstandelijk. Maar dat is ook de bedoeling. Anderhalve meter afstand houden.

Handen schudden is een oud gebruik. Vaak wordt verteld dat mensen handen zijn gaan schudden omdat op die manier in mouwen verborgen wapens tevoorschijn kwamen. Het is niet waar.

Handen geven deed men al in antieke bijbelse en romeinse tijden. Maar alleen bij bijzondere gelegenheden. Als onderstreping van een verdrag of van een huwelijk.

Volgens historicus Paul van der Steen dateert handen schudden als vorm van begroeting of felicitatie vermoedelijk pas uit de zeventiende eeuw. De Quakers zouden ermee zijn begonnen. “Deze christelijke groep drong bij haar volgelingen aan op eenvoud. Bovendien had God het alleenrecht op grootse gebaren: voor de Allerhoogste nam je de hoed af of maakte je een buiging. Voor onderling contact tussen normale stervelingen volstond een handdruk.”

Inmiddels heeft deze methode van begroeting breed navolging gevonden. Totdat we er vier maanden terug plotseling mee zijn gestopt.

Laat mij dan vermelden dat God nooit met handen geven is gestopt. Hij houdt ons zegenend de handen boven het hoofd. Elke dag.

Weet u wie jou voor het laatst een hand gaf?
God!

ds. Koos Staat

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen