woensdag 24 juli 2024
spot_img

Handtekeningen petitie ‘Behoud het IJsselmeer’ uitgereikt

Op 1 oktober tijdens de raadsvergadering van de gemeenteraad overhandigde ik namens het actiecomité “Behoud het IJsselmeer” 4.305 handtekeningen aan wethouder Nederpelt. Bijna de helft van de ondertekenaars komt uit de gemeente Medemblik maar er zijn ook handtekening uit Spanje, Duitsland, België, Australië, Nieuw Zeeland, Filippijnen en de Verenigde Staten.

De boodschap is dat wij, inwoners van Andijk, Wervershoof, Enkhuizen en andere omliggende plaatsen, de dorpsraad van Andijk en Wervershoof, Stichting Oud Andijk, Jachthaven Andijk, IJsselmeervereniging, vissers familie Klaassen en zwemmers van Koppie onder, verzoeken volledig af te zien van de zonnezandbanken in de kom van Andijk. Dit kleine, originele stukje dijk van ongeveer 10 kilometer dat nog beschermd is met haar prachtige weidse vergezichten, mogen we simpelweg nooit opofferen met zonnezandbanken en/of drijvende zonnepanelen. We willen zorgvuldig omgaan met de historische waarde van de Omringdijk en hiervoor is het noodzakelijk dat het open zicht op het land vanaf het IJsselmeer en het open zicht vanaf het water op het land behouden blijven.

Deze enorme hoeveelheid handtekeningen, in slechts 3 weken opgehaald, waar velen zich voor hebben ingezet, laat zien dat er lokaal absoluut geen draagvlak is voor de huidige plannen. Eerder hebben we al alternatieven en suggesties gedaan zoals zonnepanelen op alle industriële daken en woningen of tussen bestaande windmolens en zonnezandbanken op plaatsten waar geen recreatie is en/of ecologische en historisch waarden in gevaar komen. We horen van het Rijk dat er nog geen locaties vastliggen, dat de klimaattransitie van onderop komt, van ons allemaal is en dat iedereen mee mag praten. Dus we nu hebben de Andijkers van zich laten horen ondanks de berichten van: “Maak je geen zorgen, er is nog niks besloten, jullie zijn nog te vroeg, dit gaat de overheid samen met jullie doen”. We willen niet wachten totdat er over ons wordt beslist maar actief participeren en mee beslissen. Een prachtige oorkonde en een geborduurde badlaken met “Behoud het IJsselmeer” werden aan wethouder Nederpelt overhandigd. Je kunt nog tot 1-12- 2020 handtekening plaatsen op de petitie: https://petities.nl/petitions/behoud-het-ijsselmeer.

We zullen ons blijven inzetten voor het beschermen van het IJsselmeer want de natuur heeft ook stem!

Bernice Notenboom

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen