maandag 20 mei 2024
spot_img

Hans Sijm spit archieven door

“De interesse is er altijd al wel geweest binnen de familie. We hadden veel contact met elkaar, ook met oudooms en verre neven. Mijn eigen familiestamboom was mij dan ook voor een groot deel wel bekend,” zo begint Hans Sijm zijn verhaal. “Maar in 1975 ben ik begonnen met wat inmiddels wel een uit de hand gelopen hobby genoemd kan worden!”

Hans sloeg in 1975 een damesblad open, waarin een uitklapper zat waarop je een start kon maken met je eigen familiestamboom. Al snel was hij meerdere generaties terug. Hij wist namen en geboortedata, zocht overlijdensdata er bij en keek of hij terug kon vinden op welke datum er getrouwd was. “Het blad was al snel te klein. Als je eenmaal bezig bent, wil je steeds meer vinden, dus ga je zoeken.”

Kwartierstaat
Na een kwartierstaat van de eigen familie en die van zijn vrouw, kwamen ook familieleden en kennissen aan de beurt. “Vaak ook bezocht ik mensen, op zoek naar nieuwe stukjes informatie voor in mijn stamboom-puzzel. Bijvoorbeeld op oude bidprentjes vond ik dan weer wat extra gegevens. Hele archieven heeft hij doorgespit. “Toen der tijd moest ik daar een dag vrij voor nemen van mijn werk. Dan kon ik een dag naar Haarlem om in het provinciaal archief zoveel mogelijk gegevens te vinden. Tegenwoordig kan dat makkelijker, vanuit huis via de computer.”

Wet op de privacy
Op dit moment wordt er hard gewerkt aan het doorvoeren van een wijziging in de wet op privacy. “Begrijpelijk dat ze willen dat ieders privacy gewaarborgd is, maar het slaat misschien wel een beetje door nu. Dat is voor mensen zoals ik, die op zoek zijn naar oude familiegegevens natuurlijk een kleine ramp.” Hans kon voorheen zoeken in oude notariële aktes en op gezinskaarten zoals die toen der tijd werden bijgehouden. Maar deze verdwijnen door de nieuwe wet voor een groot deel achter slot en grendel.

Oude handschriften
Om de puzzelstukjes te vinden die een stamboom of kwartierstaat volledig kunnen maken is veel zoekwerk nodig. “Veel oude documenten zijn hand gekalligrafeerde stukken met vele lussen en krullen, in de oud Nederlandse spelling ook nog. Soms zelfs deels in Latijn opgetekend.” Uren zoekwerk resulteert soms maar in een paar gegevens, andere keren pakt het goed uit en vertelt één enkel document een heel verhaal met namen, geboortedata en zelfs een beroep of reden van overlijden. “Die verhalen achter de mensen intrigeren mij, ik kan er erg van genieten als ik weer iets bijzonders aantref. Soms zijn dat hele mooie dingen, soms ook wel verdrietige verhalen. Mocht iemand dit lezen en graag willen dat ik hem of haar oude familiegegevens eens boven water krijg. Dan mag hij gerust even langskomen of mij een berichtje sturen. “Ik weet zeker dat ik ook over uw familie genoeg kan vinden, “ lacht Hans.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen