dinsdag 25 juni 2024
spot_img

Hare Majesteit Koningin Maxima bij viering Home-Start 30 jaar

Home-Start is een project van Humanitas, bedoeld om gezinnen tijdelijk een steuntje in de rug te geven. Vrijwilligers bieden gezinnen met kinderen tot 18 jaar ondersteuning bij de opvoeding, praktische hulp en een luisterend oor. Ook de gemeenten Hoorn, Medemblik, SED en Opmeer ondersteunen Home-Start gezinnen. Deze hulp is voor het gezin gratis.
Christine Samsom, Home-Start coördinator in West-Friesland: “Het komt voor dat je het als ouder even niet meer ziet zitten. Bijvoorbeeld omdat je net een baby hebt gekregen die veel huilt, je zorgen hebt over je kinderen of gewoon omdat je het ouderschap ingewikkeld vindt. Een vrijwilliger van Home-Start kan steun bieden. Die heeft ervaring met opvoeden, is hiervoor getraind en haakt in op wat een ouder nodig heeft.”

Toespraak van Hare Majesteit Koningin Maxima
Home-Start bestaat dit jaar 30 jaar in Nederland. Het was een hele eer dit op 2 november te mogen vieren in het bijzijn van Koningin Maxima. Tijdens haar toespraak benadrukte de Majesteit het belang van Home-Start:
“ Thuis voelen is belangrijk, het is fijn als ouders geholpen kunnen worden een thuis te maken zodat ze de kinderen vleugels kunnen geven om uit te vliegen en dat ouders weten ‘ik doe het goed’. “

Vertrouwensband
Als vrijwilliger bij Home-Start word je gekoppeld aan een gezin. Deze match is heel belangrijk. Christine: “Er moet sprake zijn van een klik. Gelijkwaardigheid is daarbij heel belangrijk. Er moet immers een vertrouwensband kunnen ontstaan, waardoor een ouder zich vrij voelt om zorgen te delen en hulp of advies te vragen. Als vrijwilliger ben je een luisterend oor, maar bied je ook praktische ondersteuning. Het gaat om een paar uur per week. In die paar uur kun je voor iemand echt het verschil maken. Vrijwilligers blijven zo lang als nodig is, met een maximum van een jaar. Het is zinvol werk dat enorm wordt gewaardeerd door de gezinsleden en de vrijwilliger zelf.”

Bewezen effectief
Home-Start is een evidence-based programma, wat betekent dat het op basis van wetenschappelijke uitkomsten bewezen effectief is gebleken. Het programma Home-Start is dan ook opgenomen in de database effectieve jeugdinterventies van het Nederlands Jeugd Instituut. De meeste West-Friese gemeenten stellen Home-Start dan ook graag beschikbaar voor haar inwoners.

Nieuwe gezinnen en vrijwilligers
Humanitas Home-Start heeft ruimte voor nieuwe gezinnen die een steuntje in de rug kunnen gebruiken. Nieuwe vrijwilligers zijn ook van harte welkom. Als vrijwilliger ontvang je een uitgebreide training en word je begeleid door de coördinator. Ben je enthousiast en wil je weten of Home-Start iets voor jou is neem dan contact op met Christine Samsom: 06-10959288, c.samsom@humanitas.nl. Voor info kijk op: www.homestart.nl

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen