Kandidaat raadslid Mark Hoogewerf. Foto aangeleverd

Bij ons melde zich een ouder echtpaar dat in een klein tweekamerappartement woont. Zij hebben geen opslag voor hun afval en zijn dus gedwongen dit in hun woning te bewaren tot het de moeite waard is om naar de ondergrondse container te brengen. Het gaat hier om incontinentiemateriaal, iets wat je niet zomaar even in je woonkamer laat liggen. Het liefst gooi je dit elke dag in de container maarja, met €2,79 per keer dat je de container opent denk je daar wel twee keer over na. Helaas is er op dit moment geen andere mogelijkheid en moeten zij gebruik maken van deze container In de HVC app kunnen zij heel handig bijhouden hoeveel hun geschatte kosten worden voor het komende jaar. Zij komen uit op een schrikbarend hoog bedrag van meer dan € 1000,-! En dan te bedenken dat dit ouderen zijn met alleen een AOW.

Oja! Dit echtpaar kan wel aanspraak maken op compensatie ter waarde van € 55,-. Hiervoor moeten ze wel even aantonen dat er gebruik wordt gemaakt van incontinentiemateriaal. Het laatste stukje waardigheid moeten zij dus aan de gemeente verkopen voor € 55,-.

Al jaren wordt er in de ivoren toren van de raadszaal OVER de inwoners van onze mooie gemeente besloten, maar er wordt nooit MET de inwoners besloten. Als we al eens geluk hebben dat er om onze mening wordt gevraagd dan wordt deze snel aan de kant geschoven. Denk bijvoorbeeld aan de enquête die gehouden werd over het recycle tarief!
De resultaten logen er niet om. Een groot deel van de inwoners was tegen de invoering omdat maatwerk voor ouderen en jonge gezinnen onmogelijk is, omdat het afvaldumpingen in de hand werkt en omdat het niet per se goedkoper wordt. De meeste partijen in de gemeenteraad hebben deze resultaten aan de kant geschoven en zijn meegegaan in het verhaal van het college: alles wordt beter en iedereen is goedkoper uit, als je maar goed je afval scheidt.
Wat zien we in de echte wereld na twee maanden? Afvaldumpingen nemen gigantisch toe, publieke afvalbakken zitten vaker vol, er is afvaltoerisme naar omliggende gemeentes en jonge gezinnen en ouderen zien hun kosten stijgen.

Natuurlijk moeten wij allemaal wat meer doen, en dat kan ook! Door bijvoorbeeld meer te investeren in recyclen van babyluiers en incontinentiemateriaal en het nasorteren van afval zoals bijvoorbeeld in Amsterdam en andere gemeentes gebeurt.

Hart voor Medemblik is de enige lokale partij die tegen dit voorstel heeft gestemd. De gemeente moet terug naar de tekentafel en met een eerlijk voorstel komen voor onze inwoners. Of nog beter! Vraag de inwoners om hun ideeën en luister hier naar.

Ben je het met ons eens? Stem 14, 15 of 16 maart Hart voor Medemblik – lijst 8, nummer 2: Mark Hoogewerf
Inwoner van Andijk en kandidaat raadslid voor Hart voor Medemblik