maandag 27 mei 2024
spot_img

HartslagNu: ELKE MINUUT LEVENSBELANGRIJK!

Deze column staat deze keer in het teken van de dagelijkse realiteit, waar de politiek en dus ook GemeenteBelangen oog voor heeft: het belang van een Automatische Externe Defibrillator (AED) in combinatie met de app HartslagNU in het straat. In de Raad van 4 april hebben alle politieke partijen de motie van GroenLinks gesteund om het belang van een AED en HartslagNu nadrukkelijk onder de aandacht te brengen. Waar gaat het over?

Elke dag krijgen namelijk veertig mensen in Nederland buiten het ziekenhuis een hartstilstand, zomaar zonder voorwaarschuwing. Zo’n dertig jaar terug betekende dit een vooruitzicht zonder enige overlevingskans. Helaas kan ik dit uit eigen ervaring delen, want mijn vader stierf op 59 jarige leeftijd ook aan een hartstilstand.

Met de komst van de AED is de overlevingskans gelukkig een stuk hoger. Een AED is een draagbaar apparaat dat het hartritme weer kan herstellen bij een hartstilstand. Dit gebeurt door het geven van een elektrische schok. Het apparaat geeft precies aan wat jij kan doen. De overlevingskans is het grootst als het slachtoffer binnen 6 minuten wordt gereanimeerd en er een AED wordt aangesloten.

Als elke minuut telt, is snelle hulp van levensbelang. Kun je reanimeren, wordt dan burgerhulpverlener en meld je aan bij HartslagNU. Ook als jouw bedrijf een AED heeft en deze is nog niet bekend/ aangemeld, doe dit dan. Mocht er een hartstilstand plaats vinden in jouw omgeving, zie je direct waar je de dichtstbijzijnde AED kunt ophalen. Daardoor neemt de overlevingskans toe! Gewoon doen want iedereen telt!

Laten we het Gewoon – Samen met Elkaar – Doen.

Yvonne Buwalda
Raadslid GemeenteBelangen in Medemblik

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen