donderdag 13 juni 2024
spot_img

Heeft u al gestemd vandaag?

Vandaag zijn de verkiezingen voor de provincie en het waterschap. Sinds 1919 hebben mannen en vrouwen algemeen kiesrecht. Daar was destijds een felle discussie voor nodig. Zo vonden sommige christelijke partijen dat slechts één vertegenwoordiger per gezin mochten stemmen. Ook twijfelden zij of het verstandig was om het algemeen kiesrecht in te voeren, omdat vrouwen dan misschien tijd aan de politiek zouden besteden en daardoor minder thuis zouden zijn. Met recht andere tijden. Maar wat een versterking van onze democratie. Mede door het algemeen kiesrecht hebben wij een sterk politiek systeem, waarin de belangen van alle kiezers worden vertegenwoordigd.

Niet vanzelfsprekend
En onze vrije, veilige en welvarende democratie is niet vanzelfsprekend. Helaas was er een oorlog in Oekraïne voor nodig om dat meer te beseffen. We hebben een democratie om te koesteren. Aanpassing aan de huidige tijd hoort daar soms bij. Willen we bijvoorbeeld meer referenda? Vaak een complex probleem, met voor en tegens, wordt zo versimpeld tot een ja/nee-vraag. Hoe democratisch is dit? We hebben toch politici die 4 jaar lang een mandaat van de kiezer krijgen om belangrijke besluiten te nemen, nadat zij zich verdiept hebben in het onderwerp. En wat doen we dan met de uitkomst van een referendum, waar misschien nog geen 35% van de mensen komt stemmen (zoals bij het Oekraïne-referendum in 2016)?

Benut uw stem!
Wat de VVD betreft moeten we onszelf dit soort problemen niet aandoen. Liever gaan wij in gesprek met inwoners en ondernemers, zodat wij weten wat er speelt en doen wat nodig is. Bovendien zetten referenda de bijl aan de wortel van onze democratie. Niet de politiek besluit dan, maar een toevallige meerderheid van mensen die komt stemmen. Helaas is de werkelijkheid complexer dan een ja/nee-vraag. Versterking van onze democratie vind ik wel van belang. Ik denk daarom dat het belangrijk is dat niet alleen Amsterdammers bepalen wat er in de provincie gebeurt, maar ook onze regio goed vertegenwoordigd is. Nog niet gestemd? Het kan nog, tot 21:00 uur.

Bas de Wit
Statenlid VVD

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen