zondag 26 mei 2024
spot_img

Help jonge bomen redden op de Vooroever in Medemblik

Op 17 februari slaan de gemeente Medemblik, het Recreatieschap Westfriesland en Meer Bomen Nu de handen ineen om zaailingen te redden. Het idee voor aansluiting bij Meer Bomen Nu is begonnen bij een aantal mensen uit Hauwert. We sluiten daarmee aan bij een landelijke campagne om jonge boompjes en struiken te verhuizen van kansarme naar kansrijke plekken. Overal staan zaailingen op plekken waar ze geen kans hebben: te weinig licht, te dicht op elkaar of te dicht bij het pad. Ook op de Vooroever bij Medemblik.

Door samen aan de slag te gaan, kunnen we op deze dagen duizenden boompjes en struiken een tweede kans geven. Voor de bomen is al een tijdelijke opslagplek gevonden maar uiteraard mag elke vrijwilliger ook wat bomen mee naar huis nemen. De verplantmethode van Meer Bomen Nu helpt klimaatverandering tegen te gaan én biedt vrijwilligers een heerlijke dag in de natuur.

Meer Bomen Nu nodigt alle inwoners van gemeente Medemblik van harte uit om mee te doen. Halverwege maart kunnen de bomen van de tijdelijke opslagplek in Hauwert worden opgehaald. Meer info en aanmelden voor het ophalen gaat via de agenda op de meerbomen.nu website.

Wat: Oogstdag Meer Bomen Nu
Waar: Parkeerplaats aan de Vlietsingel bij de Vooroever in Medemblik
Wanneer: Zaterdag 17 februari van 10.00 u tot ongeveer 13:30 u (tenzij de grond bevroren is.)
Meedoen? Maak dan een vrijwilligersprofiel aan op www.meerbomen.nu/ik-doe-mee

Iedereen kan helpen
Wethouder Harry Nederpelt: “Gemeente Medemblik gaat voor meer groen in de wijken, want daarmee realiseren we meer biodiversiteit, minder hittestress en een sterkere natuur. Dit project zorgt daarnaast voor bewustwording over de bomen en planten die in dit gebied groeien zoals rode kornoelje, berk of meidoorn. De geoogste boompjes krijgen bij onze bewoners in de tuin meer kans om te groeien met meer licht en ruimte. Een heerlijke dag in de buitenlucht waar iedereen op een leuke, actieve manier kan bijdragen aan het verder vergroenen van onze gemeente.”

Groen is goed voor de biodiversiteit
Rosalien van Dolder, voorzitter Recreatieschap Westfriesland: “Gevarieerde beplanting bevordert de leefomgeving van hommels, bijen, vlinders en andere nuttige insecten. Zij zijn onmisbaar voor de voedselvoorziening van de mens door hun bestuiving van planten. Daarom is het Recreatieschap blij met dit project en werkt het er graag aan mee. De zaailingen uit recreatiegebied De Vooroever komen dankzij de vele vrijwilligers en de gemeente Medemblik op een nieuwe plek en maken hun omgeving zo een stukje groener, leefbaarder en mooier. Een groene omgeving is daarbij goed voor de geestelijke en lichamelijke gezondheid van mensen. Het is heerlijk om er in een groene omgeving op uit te gaan, het nodigt uit om lekker te bewegen.”

Meer Bomen Nu
Meer Bomen Nu is een campagne van Urgenda, bedacht door Stichting MEERGroen en op de kaart gezet met hulp van de boeren van de Caring Farmers. Sinds 2020 gaven zij al bijna een miljoen bomen en struiken gratis weg. Iedere boom maakt elk jaar honderden zaailingen. De meeste hiervan overleven het niet. Met vrijwilligers scheppen wij deze boompjes voorzichtig uit om ze bij boeren en burgers een tweede kans te geven. De verplantmethode is goedkoop, logisch en bespaart veel kostbare tijd om klimaatverandering af te remmen en de biodiversiteit te herstellen. Met alleen de bomen die bij kwekers vandaan komen, kunnen we de klimaatdoelen niet halen. Bovendien zie je zaailingen overal groeien, als je anders leert kijken naar de natuur!

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen