donderdag 13 juni 2024
spot_img

Henk Stam genoodzaakt om hobby te beëindigen

Henk Stam houdt sinds 1990 bijen maar is genoodzaakt hiermee te stoppen. “Ik ben met een zwerm begonnen op een volkstuintje van een buurman, mijn hobby werd groter en er kwamen honingbijen bij waardoor ik imker werd. Dat ging jaren goed en ik heb in de gemeente regelmatig zwermen geschept om mensen van overlast te ontdoen, dan had ik wat meer bijenvolken en in de winter bracht ik deze dan weer samen. Helaas komt daar nu een einde aan.”

Henk vertelt dat er een aantal buurtbewoners last ondervonden van zijn bijen. Naast zijn ‘bijenplaats’ zijn diverse bomen omgezaagd, waardoor de bijen een andere uitvlieg kregen. Hij heeft toen voorgesteld om zijn bijenstal te draaien en de afvlieg anders te doen. “Er is een grotere struik weggeraakt en daar is ruimte gecreëerd zodat deze afvlieg plaats kon vinden maar dat is helaas niet afgewacht.” Henk geeft aan dat hij in samenspraak met de gemeente de bijen verzet heeft en de tafels aan de andere kant heeft gezet zodat anderen er zo min mogelijk last van zouden ondervinden. “De buurt heeft hier alsnog last van en ziet dit als dat de gemeente nog met me meewerkt ook. De conclusie is dat ik de bijen nu heb weggehaald, anders zou ik een dwangsom moeten betalen.”

Henk geeft aan dat hij het betreurd dat het op deze manier moet gaan. 
Hij vertelt dat de bijen al 27 jaar een hobby van hem zijn maar dat het gezien wordt als iets beroepsmatig, wat niet mag op een volkstuin van de gemeente. “Er zijn een viertal buurtbewoners en zij gaan tot het uiterste. Om deze reden heb ik de bijen nu ondergebracht buiten de gemeente Medemblik, bij mensen die het wel begrijpen. Er werd bijvoorbeeld ook gezegd dat ik veel geld verdien aan het geven van cursussen, maar dit gaat via de vereniging en ik krijg hier alleen een onkostenvergoeding voor.”  Henk vertelt dat er gelukkig een aantal directe buurtbewoners die ook niet begrijpen dat het op deze manier moet gaan en die helemaal geen moeite hebben met de bijen. “Helaas is de gemeente nu van mening veranderd en heb ik mijn hobby moeten beëindigen”, aldus Henk.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen