dinsdag 28 mei 2024
spot_img

Henk van Dijk bespeelt orgel al 56 jaar

De heer Henk van Dijk woont al vele jaren met veel plezier op Kerkepad 3 in Andijk. Naast zijn hobby’s tuinieren en het houden van verschillende vogels speelt hij graag op het orgel. “Dat doe ik al vele jaren en nog steeds met heel veel plezier,” aldus Henk.

Jong geleerd, oud gedaan
Henk vertelt: “Op 12 jarige leeftijd kreeg ik mijn eerste orgellessen. Dat ging door tot mijn diensttijd. In mijn diensttijd bezocht ik elke week een concert van Feike Asma of Piet van Egmond in de Oude kerk te Amsterdam. In Amsterdam zat ik namelijk in militaire dienst.”

Op orgeltocht met Jan en Jaap
“Later ging ik samen met zwager Jan en vriend Jaap op “orgeltocht”. We bespeelden orgels in onder andere de plaatsen Wervershoof, Genemuiden, Bovenkerk, Kampen Zwolle en Boxtel. We hebben zelfs het orgel van de St. Jan Kathedraal in Den Bosch mogen bespelen. Allemaal prachtige orgels.”

Het eerste concert
Op 1 december 1973 werd er een orgelconcert georganiseerd in de Gereformeerde kerk te Andijk. Dirk Mantel was er als organist van die kerk Mijn vriend Jaap bespeelde het orgel en ik was er als registrant. Vlak na 8 uur viel de stroom uit, zonder stroom konden wij niet spelen. Gelukkig duurde het maar een half uurtje, toen was de stroom er weer op. Zo kon het concert alsnog doorgaan.

Tweede concert
’t Tweede concert was in de Hervormde kerk in Genemuiden. Alles ging op rolletjes. Totdat bij een Bach-koraal met uitkomende stem het pedaal de “G” bleef hangen. Het concert werd even onderbroken en we moesten overleggen. De oplossing werd gevonden en het concert kon verder gaan. Jaap bespeelde het orgel ; ik lag onder de orgelbank en elke keer als de “G” werd ingedrukt, trok ik de pedaal weer snel terug. Zo ging het ook, met als resultaat een paar blauwe vingers.

In de familie
Henk is niet de enige die graag achter het orgel zit. Ook zijn zoon Berend Jan speelt orgel; kleinzoons Stef en Gerwin krijgen orgelles en kleinzoon Lennard is organist in Deventer. “Het is bijzonder om met elkaar muziek te maken. Muziek verbindt. Naast het prachtige geluid is het ook een schitterend instrument om te zien.”

Al 56 jaar amateur organist
“Vanaf mijn 14e jaar was ik organist van de Gereformeerde Gemeente in Andijk. Vanaf het samengaan in 2008 met de Gereformeerde Gemeente Enkhuizen, bespeelde ik ook daar dat mooie 25 stemmige orgel. Uiteraard doe ik dat niet alleen, maar samen met nog een paar organisten. Al met al ben ik nu 56 jaar amateur organist en mag nog steeds de gemeentezang begeleiden tot eer van Hem die mij die gave schonk,” zo sluit Henk zijn verhaal af. ‘Soli Deo Gloria’.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen