donderdag 18 juli 2024
spot_img

Herinneringen aan Wim Broer

Afgelopen week vernamen we het droeve bericht dat Wim Broer op 74-jarige leeftijd is overleden. Omdat ik heel goede herinneringen aan Wim heb uit de begintijd van zijn muzikale carriere, leek het me goed – om als een soort eerbetoon- nog eens een en ander te memoreren.

Onze eerste kennismaking dateert uit 1968. Wim was toen als 21-jarige al heel bedreven in het bespelen van het elektronisch orgel en ik zat af en toe achter een drumstel. We waren gevraagd om op een bruiloft te spelen en na een avondje oefenen bij de familie Broer in de huiskamer aan de Oosterdijk – Wim woonde toen nog bij zijn ouders – besloten we dat maar samen te doen.

In de winter van 1970-1971 kwamen we opnieuw met elkaar in aanraking. Wim werkte toen bij D. en K. Mantel aan de Middenweg en runde daar de afdeling “binnenland”. Ik kwam net van school en zocht tijdelijk werk. We zullen die winter onder zijn leiding heel wat dahlia’s hebben ingepakt. In die bollenschuur werden ook de eerste plannen voor het oprichten van een jeugdkoor gesmeed. Met de legendarische, landelijk bekende dirigent/organist Rob van Dijk als voorbeeld en inspiratie, besloten we, zij het op een iets bescheidener niveau, iets dergelijks in Andijk te proberen.

Met een aantal enthousiastelingen werd “Time Spirit” opgericht. Al gauw hadden we een koor van ± 80 leden in de leeftijd van 16-26 jaar met Wim als dirigent/organist, de ons helaas in 2005 ontvallen Jan Arie Schenk als basgitarist en ondergetekende op de drums. We oefenden elke vrijdagavond in het toenmalige houten kerkgebouw van de Ned. Hervormde Gemeente aan de Horn/Middenweg. Wim verstond de kunst om op een heel eigen manier leiding te geven aan een groep soms moeilijk in toom te houden jongelui en ze de eerste beginselen van de zangkunst bij te brengen.

Op het hoogtepunt van het bestaan van Time Spirit telde het koor ± 120 leden. Vele kerkdiensten in de provincie en daarbuiten werden opgeluisterd en halverwege de jaren zeventig werd zelfs besloten een LP op te nemen. Met koorbewerkingen van Wim en enkele eigen composities van Jan Arie Schenk werd dat voor die tijd een groot succes. De LP is overigens nog steeds te beluisteren via You Tube.

Een ander hoogtepunt was de TV-opname voor de EO in de Grote Martini Kerk in Bolsward in november 1976. Wim was inmiddels een veel gevraagde dirigent en in Enkhuizen had een soortgelijk initiatief als in Andijk geleid tot de oprichting van het jongerenkoor “Regospel”. De gezamenlijke optredens waren eveneens succesvol. Na onze samenwerking in de jeugdkoren periode zijn we elkaar een beetje uit het oog verloren, maar na die tijd heb ik bij de kerkgang nog vele keren genoten van zijn toonkunsten als kerkorganist. Als je de kerk in kwam hoorde je op de trappen vaak al dat Wim achter het orgel zat, een zeer herkenbaar geluid.

Wat mij betreft allemaal goede herinneringen aan Wim.
Moge hij rusten in Vrede.

Rim de Kroon

Vorig artikel
Volgend artikel

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen