maandag 22 juli 2024
spot_img

Het BBL traject van een pedagogisch medewerker van Berend Botje

Colette maakte 2 jaar geleden de overstap van de retail naar de kinderopvang via de Beroeps Begeleidende Leerweg (BBL-traject). Dit pakte heel goed uit, want Colette haalt nu nóg meer voldoening uit haar werk. Colette: “In het begin dacht ik natuurlijk wel, kan ik dit nog wel, zo’n verandering op mijn leeftijd?! En zitten ze wel op mij te wachten? Nu merk ik dat het juist goed is, een combinatie van jonge meiden en doorgewinterde moeders!” Lees hier haar hele verhaal.

‘Ik ben 27 jaar werkzaam geweest in de retail. Bij diverse kledingwinkels heb ik gewerkt, van damesmode tot aan kindermode. Toen mijn toenmalige werkgever de zaak moest sluiten, kwam ik bij het UWV terecht. Zij hebben mij goed begeleid om het antwoord te vinden op de vraag: ‘’Wat wil ik nu eigenlijk?’’. Uit verschillende testen en gesprekken werd duidelijk dat mijn interesse ligt bij werken met kinderen. Toen mijn kinderen klein waren, heb ik altijd met veel plezier geholpen op de basisschool. Dus ergens wist ik dit wel!

Proefdraaien bij een kinderdagverblijf
In mijn netwerk bevond zich een medewerker van Berend Botje. Dankzij haar kon ik 2 dagen proefdraaien op een locatie. Het was voor mij direct duidelijk dat dit werk mij zou passen, gelukkig was het goede gevoel wederzijds. Via het Horizon College in Alkmaar ben ik gestart met de opleiding tot pedagogisch medewerker. Op maandag naar school (later online vanwege corona) en dinsdag en donderdag werken op de peutergroep. In de beginperiode deed ik vooral werkzaamheden als schoonmaken en voorlezen. Stap voor stap deed ik steeds meer, zoals de kinderen eten geven en naar bed brengen. Uiteindelijk denk je mee over activiteiten en thema’s en mag je zelfstandig op de groep staan.

Niveau van de opleiding
In eerste instantie begon ik met de opleiding op niveau 3. Na al die jaren was het even wennen om weer met mijn neus in de schoolboeken te zitten. Maar als snel kreeg ik de smaak te pakken en daarmee de motivatie om een niveau hoger in te zetten. Wanneer je niveau 4 afrondt, ben je gespecialiseerd pedagogisch medewerker.
Met José Schuit (werving- en selectiemedewerker van Berend Botje) heb ik kunnen sparren of dit een goede beslissing zou zijn. Zowel José als de begeleiding vanuit school stonden achter mijn beslissing. José waakt ervoor dat je jezelf niet overbelast. Zij motiveert, maar denkt ook aan je persoonlijke welzijn.

Begeleiding vanuit Berend Botje
Een aantal maanden na de start van de opleiding organiseerde het centraal bureau een terugkomdag voor de BBL-ers. Ervaringen en tips werden uitgewisseld. Dit was voor mij erg fijn, omdat ik als enige BBL-er van Berend Botje de opleiding in Alkmaar volgde. Mijn BBL-collega’s volgden de opleiding in Hoorn. Op deze dag hadden we alle tijd om elkaar bij te praten over het verloop van onze opleiding. Behalve op de terugkomdag heb ik altijd het gevoel gehad dat ik bij iemand van Personeelszaken terecht kon. Iedereen is erg benaderbaar en toegankelijk, bijvoorbeeld via WhatsApp.

Goede beslissing
De vraag of het een goede beslissing is geweest om de schoolbanken weer in te gaan, kan ik volmondig met JA beantwoorden! Ik haal zoveel voldoening uit mijn werk. Nu ik op de babygroep werk vind ik de ontwikkeling van een baby van 3 maanden die een flesje krijgt en veel slaapt naar draaien en kruipen zo mooi! Met de peuters kan je zoveel leuke activiteiten doen. Het mooiste vind ik het wanneer een ouder de volgende dag aan mij vraagt: ‘Wat heb je gister gedaan?, hij/zij raakte niet uitgepraat over de leuke dag’.

Nog niet uitgeleerd
Ik heb 23 juni officieel mijn diploma gehaald. Ik zit nog zo goed in het leerritme, dat ik het prima vind om aanvullende cursussen te doen. Omdat ik op de babygroep werk, heb ik de babycursus (e-learning) gedaan. Nu ben ik nog bezig met de cursus Voorleescoördinator. Mijn voorleesplan heb ik afgerond, een laatste (online) bijeenkomst volgt om het af te ronden. Dan staat de cursus VVE Startblokken op de planning.

Voor mij is het ook prima te combineren. Mijn kinderen zijn al iets ouder, ik heb voldoende tijd en rust om op een vrije dag een aantal uur te leren. Bijkomend voordeel van oudere kinderen is dat zij mij konden helpen in de digitale wereld. Een Teams-vergadering? Daar lach ik nu om. Dus, ben je al iets ouder – lees 45+ – denk dan niet dat je te oud bent om te leren of een carrièreswitch te maken!

Toekomst
Ik zie mijn toekomst bij Berend Botje zonnig tegemoet. Werken met kinderen geeft mij ontzettend veel voldoening. En je krijgt zoveel mogelijkheden om jezelf te ontwikkelen. Dat is natuurlijk goed voor Berend Botje, maar ook voor jezelf. Ik wil de komende tijd vooral ervaring op de groep opdoen, maar sluit niet uit dat ik op termijn de Managementcursus wil volgen.

Enthousiast geworden?
Heb je ook interesse in het BBL-traject? Er zijn nog enkele plekken vrij voor het unieke incompany BBL-traject in februari 2022 waarin je leert en tegelijkertijd werkt. Neem contact op met José Schuit via tefefoonnummer 06-50 05 79 39.

ADVERTEREN
in de Andijker?

klik hier voor INFO

Meest gelezen laatste 7 dagen